23948sdkhjf

Forsvarsanalytiker: Iver Huitfeldt skal fungere som en paraply

Fregatten Iver Huitfeldt har det rette udstyr til forsvar i Det Røde Hav, vurderer forsvarsanalytiker

Forsvarets fregat Iver Huitfeldt påbegynder mandag sin afsejling mod Suez.

Herfra er planen, at den skal sejle til Det Røde Hav, når regeringens beslutningsforslag forventeligt vedtages i Folketinget i starten af februar.

Skibet skal virke som en "paraply" og får en defensiv rolle på dens mission i Det Røde Hav.

Den har for eksempel to 76-millimeter-kanoner. De er ganske potente og skyder 120 skud i minuttet, og det er altså noget, der siger bang Jens Wenzel Kristoffersen, forsvarsanalytiker

Det vurderer forsvarsanalytiker Jens Wenzel Kristoffersen, der er forhenværende skibschef.

- Den har alle de forsvarssystemer, som man kan forestille sig, der er nødvendigt for både at forsvare sig selv, men også skibe i dets umiddelbare nærhed, siger han.

Skyde i selvforsvar

Formålet med missionen er, at fregatten skal overvåge området og beskytte skibstrafikken i farvandet omkring Yemen. Blandt andet mod angreb fra Houthi-bevægelsen.

Skulle der komme et angreb mod fregatten, så har den mandat til at skyde i selvforsvar, fortæller Jens Wenzel Kristoffersen.

Forsvarsanalytikeren har tidligere været ansat ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, men vender snart tilbage til Forsvaret.

Ifølge Forsvaret er fregatten designet til at løse et væld af sømilitære opgaver, men skibene er særlig grad udrustede til luftforsvar.

Til det formål råder fregatten over en "alsidig sensor- og våbenpakke, der omfatter langtrækkende radarsystemer, kanoner, torpedoer, maskingeværer og håndvåben samt missiler til brug mod sømål og luftmål".

"Noget der siger bang"

Jens Wenzel Kristoffersen vurderer også, at fregatten sagtens burde kunne forsvare sig mod eventuelle angreb fra Houthi-bevægelsen.

- Den har for eksempel to 76-millimeter-kanoner. De er ganske potente og skyder 120 skud i minuttet, og det er altså noget, der siger bang, fortæller han.

Men igen understreger forsvarsanalytikeren, at man må se Danmarks deltagelse i den internationale maritime koalition som defensiv.

- Fregatten vil altså ikke angribe mål inde i Yemen. Det overlader vi til amerikanerne og englænderne, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Forsvarsanalytikeren ser dog ballistiske missiler, som det vanskeligste at forsvare sig imod.

- Men man har formentlig lavet en meget nøje analyse af, hvad det er for nogle systemer, vi kan forsvare os imod. Det ville i hvert fald være dumt andet, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan ikke komme nærmere ind på, hvilke våben der helt præcist vil være på fregatten, siger han mandag på et pressemøde.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063