23948sdkhjf

Europols direktør: Korruption på havnene muliggør narkosmuglingen

Hvis bare én medarbejder er korrupt, kan det muliggøre kriminelles aktiviteter, siger Catherine De Bolle

Narkosmugling er stadig det største kriminelle marked i Europa, og det udgør en stor risiko for den interne sikkerhed.

Det siger Europols direktør, Catherine De Bolle, efter onsdags lancering i Antwerpen af EU's havneinitiativ European Ports Alliance.

- Vi har set rekordbeslaglæggelser gennem årene med hundredvis af tons beslaglagt i EU.

- Desværre er kokain en meget profitabel forretning, der tiltrækker nye spillere, som skaber konkurrence, hvilket leder til vold og ofre, siger hun.

Noget af det, der gør det muligt for de kriminelle netværk er korruption og infiltration i de europæiske havne.

- Hvis man korrumperer bare en enkelt medarbejder, kan det give adgang til unikke containerkoder, hvilket kan åbne muligheder for den organiserede kriminalitet, forklarer Catherine De Bolle.

Korruptionen kan ske på mange forskellige måder. Nogen bestikkes, mens andre bliver truet på deres person eller deres relationer.

I Antwerpen slog tolderne i 2023 rekord igen med en fangst på 116 ton kokain.

Belgiens indenrigsminister Annelies Verlinden mener, at det er et resultat af øget screening og indsats fra toldmyndigheden men også en større produktion og eksport fra Syd- og Mellemamerika.

- Vi bliver klogere, da vi har mere information, som også deles af den private sektor. Vi har større mandskab i arbejde, og vi har mere personale i det føderale retspoliti i Belgien, end vi nogensinde har haft.

- Samtidig kan vi se, at kokainpriserne på markedet ikke stiger væsentligt, siger hun.

Ylva Johansson, som er EU-kommissær med ansvar for indre anliggender, tilføjer, at man i Europa også ser et større forbrug af kokain.

Det kan man blandt andet se i spildevandsanalyser, hvor det ligner, at kokainbrug bliver mere almindeligt.

- Dette er selvfølgelig sværere at vurdere, men mit indtryk er, at det i højere grad er mere socialt acceptabelt at bruge kokain som partydrug, lyder det fra kommissæren.

Det skal en ny EU-narkotikarapport, som udkommer i maj sige mere om.

European Ports Alliance har til formål at styrke samarbejdet mellem havne, politi, myndigheder og private selskaber i kampen mod narkokriminalitet. Det skal blandt andet ske ved vidensdeling om konkrete sårbarheder i havnenes sikkerhed og større opsyn på korruption blandt medarbejdere i eksempelvis toldmyndigheder og rederier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109