23948sdkhjf

Dansk alliance blæser til kamp mod plastforurening i Østersøen

COP-projekt sigter mod at tackle problem ved kilden ved at fokusere sine aktiviteter på kystbyer og indsamle plast, før det ødelægger økosystem i Østersøen

Udfordringer tackles ofte bedst i et stærkt samarbejde, og det gælder såmænd også truslen af Østersøens økosystemer: Makroplast skal indsamles for at eliminere truslen bedst muligt, hvilket er en tværnational opgave - og vi danskere går forrest.

Et nyt Interreg-projekt, Circular Ocean-bound Plastic (COP), vil fokusere på indsamling og genanvendelse af plast ved kilden.

Den danske vand- og miljøklynge Clean er projektleder på COP-projektet. Clean skal udnytte sit netværk af danske miljøteknologiske SMV'er, mens Ocean Plastic Forum og Plast Center Danmark bidrager med ekspertise og ressourcer til at tackle problemet.

- Vi står over for en presserende opgave med at håndtere makroplast i vores oceaner, og det kræver en samordnet og international indsats at finde løsninger, der er bæredygtige og effektive, siger James Armour, senior projektleder i Clean, i dag i en pressemeddelelse.

- Med støtte fra Interreg kan vi, sammen med vores partnere, påtage os opgaven og identificere cirkulære løsninger for indsamlet havplast. Til gavn for både miljøet og virksomhederne i regionen, siger James Armour.

Sverige, Tyskland og Polen bidrager også

Saltvand og UV-lys nedbryder plasten og jo længere materialet udsættes for nedbrydning, jo vanskeligere bliver genanvendelse.

Derfor skal plasten indsamles hurtigt. Det skal ske med erfarne og videnstunge partnere, der på tværs af landegrænser samarbejder for at allokere løsninger til den komplekse udfordring.

Sustainable Business Hub i Sverige vil også inddrage deres netværk af miljøvirksomheder i Sverige, mens de polske partnere - Gdansk Sports Center, University of Gdansk og Gdansk Water Foundation - vil bidrage med erfaren viden om Østersøen og genanvendelse af plast.

I Tyskland vil Leibniz Institute for Baltic Sea Research og University of Rostock hjælpe projektet med at skabe værdifuld viden om plast i havet og dets anvendelse med deres specialiserede viden inden for oceaner og kystnære floder og affaldshåndtering.

COP

Projektet Circular Ocean-bound Plastic (COP) har modtaget ca. 2,02 millioner euro i støtte fra Interreg South Baltic og har en samlet værdi på 2,5 millioner euro.

Projektet løber frem til september 2026. 

Europa-Kommissionen har anerkendt projektet som strategisk vigtigt for Interreg South Baltic og vil overvåge projektet.

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur står landbaserede kilder for 80 procent af havaffaldet, og ca. 85 procent er plast. De landbaserede kilder kommer blandt andet fra aktiviteter i byer og på landet som festivaler, industri, turisme og udendørs spisning.

COP-projektet sigter mod at tackle problemet ved kilden ved at fokusere sine aktiviteter på kystbyer og indsamle plast, før det kommer ud i Østersøen.

Clean - Danmarks Vand- og Miljøklynge er leadpartner i samarbejde med Ocean Plastic Forum, Plast Center Denmark, Sustainable Business Hub, Leibniz Institute for Baltic Sea Research, University of Rostock, University of Gdansk, Gdansk Water Foundation og Gdansk Sports Center.

Kilde: Ocean Plastic Forum

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078