23948sdkhjf

Løkke efter Mærsk-angreb: Vi overvejer indgreb i Det Røde Hav

Houthi-oprørere siger, at de med Oman som mægler taler med internationale parter efter at have angrebet skibe

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger, at Danmark sammen med allierede lande overvejer indgreb i Det Røde Hav, som vil beskytte den civile skibsfart.

Mærsk og andre internationale rederier har stoppet sejladsen i Det Røde Hav, efter at deres skibe er blevet angrebet af houthi-oprørerne i Yemen.

- Sikkerhedssituationen i Det Røde Hav med de fortsatte angreb på civil skibsfart er meget bekymrende og helt uholdbar, lyder det i en erklæring lørdag aften fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Angrebene truer vores søfolk, den maritime sikkerhed og international handel. Sammen med allierede og ligesindede lande overvejer vi tiltag, der kan forbedre den maritime sikkerhed i området, og fra dansk side er vi ved at undersøge, hvordan vi bedst kan bidrage konkret, siger han.

Houthierne, der støttes af Iran, har i dagevis angrebet en række skibe, heriblandt et fartøj fra Mærsk torsdag. Det har fået det danske rederi og flere andre store skibsoperatører til at indstille sejladsen i Det Røde Hav.

En talsmand for houthierne i Yemen siger lørdag, at de med Oman som mægler deltager i forhandlinger med "international parter" om houthiernes operationer i Det Røde Hav.

Men det er ikke oplyst, hvilke parter der deltager i forhandlingerne.

Talsmanden, Mohamed Abdel-Salam, gentager ifølge Reuters, at houthierne fortsat vil angribe israelske skibe på vej til Israel.

Det vil blive ved, indtil de israelske angreb på Gaza stopper, siger han.

Ethvert "ægte skridt" til at gøre noget ved den humanitære krise i den palæstinensiske enklave, nemlig at sende mad og medicin ind, "vil bidrage til at reducere optrapningen", konstaterer han.

USA's militære kommando, Centcom, lørdag oplyser, at en amerikansk destroyer har skudt 14 droner ned i Det Røde Hav. De var opsendt af houthi-oprørerne i Yemen.

I den seneste uges tid har der stort set dagligt været angreb mod skibe ved det smalle stræde Bab Al-mandab, der forbinder Det Røde Hav med Adenbugten.

Langt størstedelen af skibene i Det Røde Hav skal passere Suezkanalen, der er en af verdens vigtigste transportveje.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11