23948sdkhjf

Nu forbereder Kalundborg Havn sig også til CO2-lagring

Fidelis New Energy og Kalundborg Havn har netop indgået et Letter of Intent, der danner rammen for etablering af et modtageanlæg til CO2 i Kalundborg

Fidelis New Energy har netop løftet sløret for planerne om at opføre modtagefaciliteter til CO2-håndtering i havnene i Kalundborg og Aalborg. Anlægget i Kalundborg skal til en start årligt tage imod 4 mio. tons CO2, og det ventes at være klart i 2027.

Det skriver Kalundborg Havn i en pressemeddelelse. 

Dette projekt kan få stor betydning for Kalundborg Havn i årene fremover, og vi er stolte over, at vi kan blive et af Danmarks midtpunkter for fremtidens håndtering af indfanget CO2 på europæisk jord Bent Rasmussen, havnedirektør for Kalundborg Havn

Fidelis New Energy påtænker at designe, opføre og drive et CO2-modtagelsesanlæg med en kapacitet til at modtage omkring 4 millioner tons CO2 om året og med mulighed for yderligere at udvide kapaciteten til omkring 6 mio. tons CO2 om året i modtagelsesfaciliteten.

Ankommer med skib

Den indfangede CO2 skal lagres i undergrunden eller udnyttes til produktion af grønne brændstoffer m.v.

CO2 forventes primært at ankomme til modtagefaciliteten i Kalundborg med skib.

Det betyder, at modtageanlægget skal placeres ved Kalundborg Havn, der har tilstrækkelig vanddybde til at rumme CO2-transportskibene og her kan Kalundborg Havn tilbyde en vanddybde op til 15 m, som kan tage de allerstørste skibe.

Der arbejdes med den ambition at have et modtageanlæg i drift ved Kalundborg Havn fra andet halvår af 2027.

Kommercielt levedygtigt

- Vi er meget glade for, at vi nu har indgået denne aftale med Kalundborg Havn. De nye kommende modtagefaciliteter bliver en vigtig del af vores arbejde med at understøtte kommercielt levedygtige klimastrategier hos europæiske virksomheder fremadrettet, siger Ulrik Dan Weuder, der er Managing Director hos Fidelis Europe, og tilføjer:

-Lagring og udnyttelse af CO2 er et centralt element i de fleste nationale og internationale klimaambitioner i disse år, men infrastrukturen skal være på plads, før vi for alvor kan sætte skub på udviklingen. I den forbindelse bliver faciliteterne i Kalundborg og Aalborg vigtige for etablering af kommende CO2-projekter i hele Europa og ikke mindst i Danmark, og vi forventer således investeringer for op imod 15 mia. kr., når Fidelis New Energy’s faciliteter er fuldt udbygget.

Nye jobs

Ulrik Dan Weuder suppleres af Bent Rasmussen, havnedirektør for Kalundborg Havn, der siger:

- Efter længere tids drøftelser med Fidelis Europe er vi glade for, at vi nu sammen arbejder videre på realisering af dette spændende projekt i Kalundborg. Dette projekt kan få stor betydning for Kalundborg Havn i årene fremover, og vi er stolte over, at vi kan blive et af Danmarks midtpunkter for fremtidens håndtering af indfanget CO2 på europæisk jord.

-Dette projekts realisering vil bestemt skabe nye og fremtidssikrede jobs såvel direkte og indirekte som følge af afledte investeringer og vækst, fortæller Bent Rasmussen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109