23948sdkhjf

Internationalt samarbejde vil skabe marked for CO2-opsamling

En række organisationer og virksomheder er gået sammen for at sikre, at der kan udvikles et marked for CO2-opsamling og -lagring

For nyligt kunne Project Greensand vise, hvordan CO2 kan opfanges i et land og sejles ud i Nordsøen, hvor CO2'en deponeres i udtjente oliefelter. Teknologien kaldes Carbon Capture and Storage (CCS), og nu er en række organisationer og virksomheder gået sammen for at sikre, at der kan udvikles et decideret marked for metoden, der er et vigtigt redskab i opnåelse af fx EU's klimamålsætning. 

Kronprinsen gik i fars fodspor og skød nyt energi-eventyr i Nordsøen i gang

Blandt initiativtagerne er Danske Rederier oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

- CCS er en vigtig del af EU’s ambitiøse målsætning om at opnå klimaneutralitet i 2050. Vi har brug for at få udbredt brugen af CCS, som er en teknologi, der allerede fungerer i praksis. Det kan vi bl.a. gøre ved at skabe et europæisk marked for handel med CO2, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier i meddelelsen.

Ny analyse: CO2-lagring kan give 9000 jobs

Den nye koalition mellem virksomheder, brancheorganisationer og NGO’er, der har fået navnet Carbon Capture Storage Europe, blev offentliggjort ved et arrangement i Europa-Parlamentet med formålet om at fremme udbredelsen og arbejdet med CCS i Europa.

Ifølge Danske Rederier skal der gøres plads til at lagre op mod 50 mio. ton CO2 i den europæiske undergrund frem mod 2030, som led i EU’s net-zero plan.

En decideret CCS-strategi fra EU ventes ifølge Danske Rederier at blive offentliggjort i midten af i år, og den kan måske være med til at bane vejen for et indre marked for CO2, der skal transporteres og lagres.

- Vi har for kort tid siden indviet Project Greensand i Danmark, som er et bevis på, at CCS er en tilgængelig teknologi og mulighed. Derfor vil transport af CO2 i en meget nær fremtid blive en ny mulighed for rederier, som kan hjælpe med at fragte CO2 til lagrene. Vi tror, at CCS er fremtiden, men vi skal have skabt et marked hurtigst muligt, siger Jacob K. Clasen.

Følgende er medlem af den nye koalition Carbon Capture Storage Europe: Aker Carbon Capture, Baker Hughes, Bellona, Clean Air Task Force, the Confederation of European Waste-to-Energy Plants (CEWEP), CO2 management, Danish Shipping, Dow, E3G, the European Lime Association (EuLA), General Electric (GE), og Novozymes.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109