23948sdkhjf

Små fremskridt i faglig strid på vestkysthavne i USA

Havnearbejdere i Californien: Tæt på aftaler om nøglestridspunkter

Havnearbejderne på USA’s vestkyst er angiveligt tæt på at indgå midlertidige aftaler om en række centrale stridspunkter i forhandlingerne om en ny overenskomst.

Overenskomstforhandlingerne startede i juli sidste år og utålmodigheden på især havnene i Los Angeles og Long Beach, har ført til stadigt flere punktaktioner – uden officiel afsender – der volder tiltagende problemer for containerrederier, containerterminaler og ikke mindst deres kunder.

Men nu har havnearbejderne i fagforeningen International Longshore and Warehouse Union (ILWU) udsendt en opdatering om forhandlingerne.

Her fremgår det, at ILWU og arbejdsgiverforeningen Pacific Maritime Association, angiveligt skal være tæt på at indgå midlertidige aftaler om en række nøglestridspunkter i den langvarige overenskomstforhandling.

Et centralt stridspunkt i forhandlingerne har været spørgsmålet om øget automatisering af på containerterminalerne på USA’s og Canadas vestkyst.

Der var allerede aftalt rammer for en øget automatisering på containerterminalerne i den eksisterende – men nu udløbne – overenskomst. Men ILWU-medlemmerne har krævet stop for automatiseringen.

ILWU røber ikke nærmere om indholdet af de nye midlertidige aftaler, da arbejdstager og arbejdsgiver er blevet enige om, at holde detaljerne fra forhandlingerne hemmelige.

Allerede i slutningen af juli 2022 blev der indgået en foreløbig aftale om opretholdelse af havnearbejdernes arbejdsgiverbetalte sundhedssikring under konflikten.

Optimist eller pessimist

Er man optimist, så er de foreløbige aftaler et tegn på, at parterne nærmer sig en ny overenskomstaftale. – Men behovet for at ”lukke” en del af stridsspørgsmålet med midlertidige aftaler kan også være at tegn på, at der er lang ven til målstregen.

Den kollektive overenskomst, som ILWU og PMA forhandler, dækker mere end 22.000 longshore-havnearbejdere ved 29 amerikanske vestkysthavne.

De mange faglige aktioner har ført til betydelige forsinkelser på havneterminalerne. Resultatet har været, at mange transportkøbere har valgt at sejle uden om problemerne ved at benytte havne i Den Mexicanske Golf eller på USA’s østkyst.

LÆS MERE HER:

LA/LB-overenskomst har lange udsigter

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187