Ny teknologi møder great old ladies
Reparation af skoleskibet Georg Stage og det Norske Kongeskib
Udviklingen i dag indenfor stort set alle brancher er hæsblæsende og den teknologiske udvikling er til tider svær at holde trit med, og man kan til tider føle, at man er passager ombord på et autonomt fartøj. Og ikke fordi innovation, ny teknologi og effektivisering er noget man skal kimse ad, tværtimod.
Men måske fordi vi alle har så travlt og der tænkes nyt nyt nyt, så er det alligevel skønt når vi rammes i hjertet af nostalgi, og man stopper op og imponeres over noget gammelt - noget smukt – et godt solidt håndværk.
Sådan vil jeg betegne 2 ældre ”damer” som MarineShaft for nyligt har haft æren af at reparere for, og hvor vi bl.a. brugte helt ny topmoderne robotstyret lasersvejsningsteknologi.
Det danske Skoleskib Georg Stage
Hun blev bygget i 1934, et stålskib, rigget som 3-mastet fuldrigger, og sejler stadig verdenshavene tyndt med eventyrlystne sømandselever. I forbindelse med dokning på et dansk værft fik MarineShaft til opgave at reparere det 83 år gamle helstøbte rorarrangement.
Området omkring pokkenholt lejet på rorstammen skulle grundet kavitation opsvejses. MarineShaft anvendte sit nye lasercladding udstyr til opgaven, som betød at efterfølgende varmebehandling kunne undlades, da varmeudledningen ved lasersvejsning kun udgør 1/10 del af normal svejsning. Rorarrangementet var efterfølgende forbi boreværket for den endelige maskinering af det opsvejsede område.
Kongeskibet Norge
Skibet blev bygget tilbage i 1937 under navnet Philante og i 1948 blev skibet givet som en folkegave til den Norske Konge Haakon. Under værftophold i Norge fik MarineShaft til opgave at udføre reparation på det helstøbte rorarrangement.
Rorets pintle skulle udskiftes og MarineShaft montører rejste til Norge, hvor de forestod adskillelse samt udtagning af ror/rorstamme og laseropmåling af ror og pintle. Tilbage på værkstedet i Hirtshals blev der fremstillet en ny pintle i rustfri stål. På roret blev konusstykke for pintle udboret og MarineShaft fremstillede ligeledes et nyt konusstykke som blev tilpasset det nye pintle. Efter genmontage rejste MarineShaft montører atter til Norge for at montere det reparerede rorarrangement. Kongeskibet er atter klar til at navigere på sommertogt.
Fakta om lasercladding
Med lasercladding kan man svejse på emner, som ikke tåler normal svejsning, eksempelvis emner med højt kulstofindhold, fordi varmeudledningen ved laser cladding er minimal og den efterfølgende varmebehandling kan undlades. Der anvendes en numerisk styret robotarm, som giver flere geometriske muligheder for pålægningen af materialet, hvor mekanisk fremføring som i en drejebænk kun gør det muligt at påføre materialet i en kontinuert streng. Teknikken sikrer en meget præcis og nøjagtig svejsning og de omkringliggende områder forbliver upåvirket af varmen. Lasercladding udføres med alle typer pulver og giver en 100% hæftning til base materialet.
Tekst: Hanne Magnussen, MarineShaft