23948sdkhjf

Første SIL2 godkendte gasdetektor made in Denmark

| Medlemsnyhed | Indrykket af Geopal System A/S

Når gasdetektor-producenten Geopal® får SIL2 certificeret deres nye og til dato mest avancerede gasdetektor.

GP-NOVA, er det ikke blot den første danskfremstillede detektor, der opnår den fornemm sikkerhedscertificering – det er også et kæmpe spring for virksomheden op i eliteklassen på niveau med de største internationale konkurrenter.

Virksomheden Geopal A/S i Vedbæk nord for København har udviklet og produceret danske gasdetektorer i 35 år og sikret mennesker og virksomheder mod eksplosive og giftige gasarter og dampe – bl.a. i P-kældre, kemiske laboratorier, raffinaderier og kraftvarmeværker.

Nu har Geopal udviklet Danmarks hidtil mest avancerede gasdetektor, GP-NOVA, der giver tryghed på internationalt topniveau. Den opfylder SIL2 kravene til ekstrem funktionssikkerhed og stabilitet og kan derfor også sikre højrisiko-miljøer som fx brintanlæg og naturgasinstallationer. Certificeringen af GPNOVA sker hos exida, der er verdens førende organ inden for certificering af funktionssikkerhed, og SIL2 godkendelsen er ikke blot en godkendelse af den fysiske detektor, men af hele virksomhedens måde at tænke, dokumentere og servicere kunderne på.

En kæmpe sejr
Forud for godkendelsen har Geopal brugt store ressourcer - både menneskelige og økonomiske - på at forberede hele organisationen på de ændrede processer, der er nødvendige for at opfylde SIL2 kravene ifølge sikkerhedsstandarden IEC 61508. Geopal skal leve op til strengere krav både nu og på langt sigt, for certificeringen gælder hele produktets livscyklus: Udvikling, indkøb, produktion, service, dokumentation og løbende rapportering, opgraderinger og kundehåndtering.

"En SIL 2 certificering er noget, der i dén grad forpligter", fortæller administrerende direktør Christian Møller. ”Det er en lang og krævende proces, der involverer hele organisationen, for det er ikke bare selve produktet, der skal leve op til nogle helt bestemte krav, men også alt det uden om.”

Godt nok er aldrig godt nok
Vi kunne reelt og med god samvittighed have lænet os tilbage og været tilfredse med vores nuværende kvalitetsniveau, som er meget højt," fortsætter Christian Møller. "Så kunne vi have "nøjedes" med at fokusere på øget salg og videreudvikling af de eksisterende serier af detektorer og tilbehør, som vi leverer til et væld af brancher.

Men det ligger i vores DNA hele tiden at ville være bedre. Vi er drevet af udvikling. For vores holdning er, at hvis vi ikke hele tiden er under udvikling, er vi under afvikling!”

For en virksomhed med omkring tyve medarbejdere, er ambitionen om et produkt på SIL2 niveau en kæmpe opgave. Til sammenligning har nogle af Geopals udenlandske konkurrenter ca. 200 medarbejdere, der er ansat alene til at udvikle nye produkter.

Men når man spørger Christian Møller, hvordan Geopal turde binde an med en så omfattende certificering, ligger svaret overraskende nok i virksomhedens lidenhed. ”Det, at vi er en mindre virksomhed, gør os på mange måder langt mere manøvredygtige end de store supertankere. Vi kan lynhurtigt ændre i processer, arbejdsgange og produktion, netop fordi vi er små og har meget korte beslutningsveje."

En SIL2 stiller krav langt ud i fremtiden
Et Geopal sikkerhedssystem består af flere komponenter, der hele tiden skal optimeres for at beskytte virksomheder, mennesker og miljø mod giftige og brandfarlige gasser og dampe. Fx arbejder en teknologisk relativt enkel detektor sammen med en meget avanceret software, der løbende skal opdateres lige indtil den dag, systemet ikke længere er i brug. Og når et produkt er på SIL2 niveau, er kravene endnu højere.

Et af de ekstra krav er, at hver enkelt del af detektoren skal kunne spores, så hvis fx et relæ fejler, skal Geopal kunne tilbagekalde alle solgte og opsatte detektorer i samme serie. Det kræver et komplekst system, der kan håndtere alle slags fejlmeldinger og kommunikere med systemer for indkøb, serienummerering, service, produktion, salg og opsætning.

Desuden skal alle personer, der kommer i berøring med sikkerhedssystemet, gøres fortrolige med de krav, der følger med - det er en kæmpe mølle, der sættes i gang og skal holdes kørende, forklarer Christian Møller: ”Vi oplever, at meget få ved, hvor meget der egentlig skal til for at et produkt kan komme op på SIL2 niveau. Det er jo ikke bare et klistermærke, vi sætter på det færdige produkt: Det er en godkendelse, der forpligter os til dokumentation og opgraderinger langt ud i fremtiden. Og samtidig beviser den sort på hvidt, at vi kan levere produkter i den internationale topklasse og give vores kunder og deres medarbejdere maksimal tryghed i hverdagen. Det kan vi da godt være lidt stolte af", slutter Christian Møller med et smil.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Geopal System A/S

Skelstedet 10B
2950 Vedbæk
Danmark
Geopal System A/S

Send til en kollega

0.078