23948sdkhjf

Akut behov for handling efter brexit i en af landets største fiskerihavne

Manglende kvoteaftale og lukket norsk farvand får fiskeriet i Hanstholm til at bløde

På Hanstholm Havn oplever fiskeriet lige nu en voldsom aktivitetsnedgang, og derfor opfordrer havnens største bruger nu til akut handling. 

Det skriver Hanstholm Havn i dag i en pressemeddelelse.

De danske fiskere har siden årsskiftet ventet på en afklaring for kvotegrundlaget i 2021 og dermed også på den vigtige adgang til norsk farvand. Den manglende fiskeriaftale mellem EU, Norge og Storbritannien skaber derfor stilstand i havnen. Derfor kommer man i Hanstholm nu med en lokal opfordring til at få skub i forhandlingerne, så dansk fiskeri kan overleve en på mange måder kompleks tid.

- Det er meget presserende at få en aftale på plads. Tålmodigheden blandt fiskerne er for længst sluppet op. De ved ikke, hvor de skal sejle hen og har stort set opbrugt det midlertidige kvotegrundlag. For hver dag der går, bliver konsekvenserne for dansk fiskeri kun større. Vigtige indtægter går tabt, og jeg frygter, hvor længe der endnu vil gå, før fiskerne har adgang til de traditionelle fiskepladser, understreger Jan N. Hansen formand for Hanstholm Fiskeriforening, og fortsætter:

- Fiskerne har brug for, at EU viser handlekraft, og vi mener i den forbindelse, at al import af fisk fra Norge samt alt fisk fra Norge, som kører via Danmark til Europa, bør stoppes, indtil aftalen er underskrevet, lyder der fra Jan N. Hansen formand for Hanstholm Fiskeriforening, uddyber Jan N. Hansen, og forklarer, at den mistede adgang til norsk farvand ikke blot kan erstattes af fiskeri i andre zoner.

Udelukkes fra norsk farvand

Mens Brexit har ført til, at de danske fiskere har måttet afgive en fjerdedel af sine kvoter i britisk farvand, har norsk farvand siden årsskiftet været stort set lukket for de danske fiskere – kun med undtagelse af 17 danske fiskefartøjer, der blev inkluderet i en midlertidig aftale om norsk zone i Skagerrak indgået mellem EU og Norge den 6. januar 2021. Virkningen af denne midlertidige aftale omfattede desuden kun januar måned og er således ophørt.

I følge Hanstholm Havn synes tiden derfor at være gået i stå for dansk fiskeri.

- En aftale om de samlede kvoter for fælles fiskebestande i Nordsøen mellem Norge, EU og Storbritannien trækker gevaldigt ud og skaber et vakuum i dansk fiskeri. Det har store konsekvenserne for især de nord- og vestjyske havne, hvor fiskeriet spiller en central rolle lokalt og samtidig agerer fødekilde for en stor følgeindustri, påpeges det i  bl.a. i pressemeddelelsen.

På Hanstholm Havn kigger man derfor med frustration mod nord, hvor mange af de lokale fiskeres vante og vigtige fiskepladser befinder sig i den norske del af Nordsøen. Her henter Hanstholm-fiskerne normalt en stor del af den fangst, der er afgørende for hele den lokale fiskeindustri. Men uden en kvoteaftale mellem Norge, EU og Storbritannien er norsk farvand lukket land.

Snart to måneder er nu gået, og fiskerne har derfor hårdt brug for at få afklaret, hvordan fiskeriet i den norske del af både Skagerrak og Nordsøen kommer til at se ud efter skilsmissen mellem EU og Storbritannien, understreges det.

Ønsker snarlig afklaring

Fiskeriet spiller en stor rolle i Thisted Kommune, hvor Hanstholm Havn er et meget vigtigt erhvervsaktiv, som lokalt skaber omkring 2.300 arbejdspladser. Borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard, ser derfor også med stor frustration på situationen for de danske fiskefartøjer, der fortsat må have deres arbejde stående på standby, fordi det endnu ikke er lykkedes at få en aftale på plads mellem EU, Norge og Storbritannien.

Derfor appellerer hun til snarlig afklaring.

- Fiskeriet er gået i stå i en tid, hvor vi i allerhøjeste grad har brug for fremdrift. Vi står lige nu i en tid, hvor fiskeriet ikke alene er påvirket af følgevirkningerne af Brexit med et uafklaret kvotegrundlag og lukket adgang til norsk zone til følge, men hvor hele følgeindustrien for fiskeriet samtidig er mærket af Covid-19-situationen, hvor nationale restriktioner eksempelvis skaber andre forudsætninger for servicering af skibe på tværs af landegrænser, siger hun.

Ulla Vestergaard har derfor stor forståelse for den afmagt, som de danske fiskere og hele følgeindustrien føler netop nu, og finder det samtidig nødvendigt at bevare troen på, at der bliver landet en aftale, som kan få fiskeriet tilbage på det vante aktivitetsniveau, så de danske fiskere igen kan hjembringe deres værdifulde fangster fra de vigtige, norske fiskepladser: 

- Det er en ganske uholdbar situation, og jeg har stor forståelse for den frustration, som hersker blandt vores fiskere og på tværs af hele industrien. Vi har i høj grad brug for handling, som kan skabe håb og fremtidsoptimisme. Det er nu, at alle sejl skal sættes til for at skabe fremdrift i de langstrakte forhandlinger, alt imens vi naturligvis må bevare tilliden til, at der bliver landet en ordentlig aftale, slutter hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097