23948sdkhjf

Minister vil kortlægge krydstogt-forurening

Der skal styr på forureningen fra krydstogtskibe, lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, der er klar med nyt initiativ

Krydstogtskibe ankommer som flydende byer i havnene, og der kommer flere af dem. Aarhus har oplevet en stigning fra fem i 2010 til 36 i 2017. I København er der i dag mere end 300 krydstogtskibe om året.

Nu vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen have kortlagt luftforureningen fra krydstogtskibe i landets to største byer. I Aarhus er antallet af krydstogtskibe syvdoblet siden 2010 og i København er der i dag mere end 800.000 krydstogtturister årligt.

- Det er godt for byerne og Danmark. Men de enorme skibe forurener luften – også imens de ligger i havn. Det behøver man bare trække vejret ind i nærheden af et skib for at konstatere. Vi skal vide, hvor omfattende den luftforurening er, og derfor har jeg bestilt en kortlægning, siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Læs også: Hamborg tilbyder landstrøm fra LNG til containerskibe

Vil nedbringe forurening med samarbejde

Samtidig vil Miljø- og Fødevareministeriet tage initiativ til et nyt fireårigt internationalt samarbejde mellem myndigheder, havne, turistorganisationer mv. Det skal bl.a. kigge på, om vi kan fremme grønnere krydstogtturisme i Østersøen og i de danske farvande og dermed mindske forurening fra krydstogtskibene.

- Skibene forurener ikke kun i havnene, hvor de lægger til. Luftforurening skader miljøet i hele det område, hvor skibene sejler. I Danmark er det især i de indre farvande fra Djursland til København, og vi ønsker derfor at igangsætte et samarbejde med Sverige og andre Østersølande om at nedbringe forureningen fra krydstogtskibe, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Initiativet er en del af regeringens klima- og luftudspil, ”Sammen om en grønnere fremtid”.

Læs også: Landstrøm: Der findes en standard – nu mangler blot velviljen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093