Hjælper søfolk på efterladte skibe

| Af Ebbe Fischer | Tip redaktionen om en historie

Sidste gang Sea Helath & Welfare hjalp strandede søfolk på et tilbageholdt skib, var i juledagene 2016, da man hjalp fem filippinere på det norske skib ’Henriette’, der var strandet på Ærø efter en konkurs

Man kunne høre et lettelsens suk i den anden ende af røret, da den strandede styrmand fik nyheden:

- Du skal hjem nu. Vi hjælper jer med flybilletter. I kan pakke kufferterne. Næste stop: Filippinerne.

En repræsentant fra Handelsflådens Velfærdsråd foretog opkaldet (i dag Sea Health & Welfare, se boks). Organisationen besøger skibe for at forsøde sømændenes liv, og en sjælden gang bliver man involveret i tilbageholdte skibe. Her er det Søfartsstyrelsen og International Transport Worker’s Federation (ITF), der som udgangspunkt håndterer sagerne, men det sker, at man efter aftale med disse myndigheder assisterer.

Og sidste gang var, da Handelsflådens Velfærdsråd i julen 2016 hjalp søfolkene på et tilbageholdt skib. Beretningen blev bragt i organisationens blad ’At SEA’ i førsteudgaven 2017.

Strandet i Marstal
Det var en glad besætning, organisationens udsendte mødte i Svendborg Havn. Her mødte han styrmanden og fire andre filippinske besætningsmedlemmer, og besætningen blev hjulpet til Københavns Lufthavn. Man havde nemlig skaffet dem flybilletter, så de kunne komme videre på et fly hjem til Filippinerne.

Der var om tale styrmanden, to matroser, en kok og en kranfører, som i julen 2016 ankom til Marstal på Ærø med stykgodsskibet ’Henriette’, mens skibets ejer, det norske rederi ’Minor Shipping’ & Trading’, var gået konkurs.

Det skyldes bl.a. en påkrævet større udskiftning af bundtanken for videre sejlads. En operation, der - uanset evt. ny ejer - var alt for omfattende for det aldrende skib. Og midt i al konkurs-kaosset havde rederiet så helt ’glemt’ at tage hånd om de filippinske søfolk.

Aktion i gang
Søfolkene blev altså ladt i stikken af et konkursramt rederi og kunne ikke komme hjem. Direktør ved Handelsflådens Velfærdsråd, Søren Phillip Sørensen, fik i juledagene for et år siden nyheden om den strandede besætning af ITF. Han satte dernæst en aktion i gang for i første omgang at sikre de søfarendes ve og vel og dernæst rejsen fra Marstal helt til Filippinerne.

- Vi ser heldigvis kun sjældent disse sager, udtalte Søren Phillip Sørensen til ’At Sea’ og tilføjede:

- Men når de opstår, er vi selvfølgelig hurtige på aftrækkeren. Først og fremmest handler det om at sikre, at de har penge nok til mad, vand, brændstof og evt. medicin.

Det er imidlertid ITF, der sørger for at sætte det apparat i gang, der skal skaffe besætningsmedlemmerne deres løn, mens Sea Health & Welfare efter aftale med øvrige myndigheder kan sørge for, at besætningsmedlemmerne kommer hjem eller videre til et andet skib.

- Hvis de er så heldige at få hurtig beskæftigelse igen, som Søren Phillip Sørensen udtrykker det.

Løn til gode
De fem besætningsmedlemmer havde ikke modtaget løn siden slutningen af november 2016 og udtrykte en vis bekymring for fremtiden. Og selvom sømændene ifølge At Sea var taknemmelige for Handelsflådens Velfærdsråds assistance, var det ikke en nem beslutning for dem at vende hjem. De var nemlig usikre på, om de nogensinde ville få deres løn, beretter At Sea.

Artiklen i At Sea understreger, at Østens søfolk ikke har det sikkerhedsnet, vi kender i Danmark. De kan kanske enkelt ikke tage hjem og være sikre på, at husleje, skole, mad og drikke bliver dækket af forsikringen eller af offentlig understøttelse. Og siden en filippinsk sømand ofte sponsorerer en stor, udvidet familie, dybt afhængige af hans indtægt, har det store konsekvenser, hvis ikke han får sin løn.

Det var dermed vigtigt for søfolkene at vide, at alt var sat i gang for at sikre deres løn, og det var vigtigt for dem for dem at komme hjem og søge arbejde igen - frem for at sidde fast på et skib strandet i Marstal.

Hjælp fra lokale
I den slags situationer er der altså hjælp at hente, både fra organisationer som ITF og Sea Health & Welfare, men også fra lidt uventet kant, siden sømændene fik støtte fra mennesker i lokalsamfundet på Ærø.

Handelsflådens Velfærdsråd havde nemlig en praktisk udfordring med at få søfolkene fra Marstal til Svendborg Havn, siden filippinerne ikke havde danske kroner på sig. Man ringede derfor til Ærøfærgen for at høre, om man kunne betale færgeoverfarten med Mobilepay. Og chefen på Ærøfærgen svarede prompte:

- Dem har vi læst om i avisen. Selvfølgelig skal de hjem igen. Og det skal ikke koste dem en øre!


FAKTA: Sea Health & Welfare

Sammenlægningen af Søfartens Arbejdsmiljøråd, Handelsflådens Velfærdsråd (og Søfartens Bibliotek) til Sea Health & Welfare trådte i kraft pr. 1. januar 2018.

Den nye bestyrelse er: Formand Ole Philipsen, også formand i Metal Maritime. Næstformand - Henrik Holck, Executive Vice President, DFDS A/S. Søren Sørensen, formand, 3F Sømændene. Aslak Ross, Head of Marine Standards & Designated Person Ashore, Maersk Line. Stig Dambmann, Senior Vice President Group HR, Scandlines. Fritz Ganzhorn, Direktør, Søfartens Ledere.
Søren Enemark, chefkonsulent, Danske Rederier. Kaare Lund Nielsen, sekretariatschef i Maskinmestrenes Forening.

Observatører: Pia Sundbøll, udlandsprovst, DSUK. Pia Sørensen, teamleder i Forsvarets Bibliotekscenter. Og Charlotte Munk fra Sømandskoneforeningen.


Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kollision med olierig gav opgave til Søby Værft

Positionsbillede: Kollision med olierig i Nordsøen nytårsnat sendte tankskib en tur forbi Ærø

Plus

Mercy Ships’ nybygning har fået vand under kølen

NYBYGNING: ’Global Mercy’ er det blivende navn på Mercy Ships’ store kommende hospitalsskib, som hidtil har haft projektnavnet ”Atlantic Mercy”

Plus

Det kunne være gået langt værre for ’Maersk Honam’

Det brændte containerskib er nu på vej mod Jebel Ali-havnen i Dubai. Omkring en tredjedel af fartøjet er ødelagt, men skibets design forhindrede et total havari, vurderer Mærsk-chef

Plus

Papir og metal skaber vækst i Kolding Havn

Mens nabohavnene fokuserer på de klassiske bulk-segmenter, skiller Kolding Havn sig ud med et mere specialiseret sortiment - eksempelvis går alt dansk avispapir igennem havnen, og man er i gang med at udvide med 70.000 m2

Danske Færger fremlægger rekordregnskab

Færgen kom ud af 2017 med sit bedste resultat nogensinde. Der er vækst i trafiktallene, og omsætningen passerer en mia. kroner.

Nyhedsbrev

Plus

Søværnet skærper kampen mod ubåde

Antiubådskrigsførelse skal tilbage øverst på agendaen hos Søværnet - slæbesonar til fregatterne og sonarudstyr på Seahawk-helikopterne er første skridt

Online Avis Arkiv
Plus

Søværnets fregatter vækker opsigt i NATO

De internationale tillidsposter står nærmest i kø for de danske fregatter - efter at have støttet USA's hangarskib i Det Indiske Ocean er det nu tid til at overtage ledelsen af NATO's flåde i Nordatlanten

Molslinjen: Vi har allerede flydende bro over Kattegat

Det er en debat, der kommer op sådan cirka hvert andet år, konstaterer Molslinjens direktør efter regeringens genoplivning af drømmen om en fast Kattegat-forbindelse.

Danske Rederier frygter Trumps toldmur

USA's indførelse af told på kinesiske varer vækker bekymring hos Danske Rederier, der efterlyser diplomatisk handling.

Plus

Hafnia Tankers lander tocifret underskud

Et svagt produkttankmarked gav Hafnia Tankers et underskud for 2017, mens man holder et solidt overskud på driften - og direktøren ser snarligt lys

Næstved rykker et skridt nærmere ny havn

Rederi fordømmer fuld kaptajn

Aalborg Havn øger overskud i 2017

Hempel henter ny CFO hos CPH

Plus

Ekspeditionskrydstogtskib med isbrydende egenskaber

Lindblad Expeditions’ nye krydstogtskib, som bygges af Ulstein Verft, bliver på mange måder nyskabende - Både ABB og VMS Group vandt vigtige ordrer som teknologileverandører til projektet

Plus 1

Ekspert: Containerrederier bør nytænke deres brandstrategier

I takt med større skibe og mindre besætninger, er der behov for at genoverveje strategierne omkring brandsikkerhed, vurderer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut

Aarhus Havn tjente 83 mio kroner sidste år

Højere omsætning og stabile omkostninger førte til 22 pct. mere på bundlinjen i Aarhus Havn i 2017.

Borgmestre kræver billigere Langelandsfærge

Med en takstnedsættelse på Storebæltsbroen bør billetterne også blive billigere på Spodsbjerg-Tårs, mener fire borgsmestre ifølge Folketidende.

MAN Diesel & Turbo indgår nyt partnerskab med Hyundai

Udvidelse koster på bundlinjen i Hanstholm Havn

Se kæntret skib komme på slæb i den Engelske Kanal

Fragtskibet Hav Britannica, som kæntrede efter en kollision med en trawler i den Engelske Kanal tirsdag, er nu på slæb.

2017 blev et rekordår for Esbjerg Havn

Højt aktivitetsniveau og stor fremgang på vindområdet gjorde 2017 til et nyt rekordår på Esbjerg Havn

Norden sælger ældste handy-tørlaster

Maersk forhandler om havn til brændende containerskib

Danske Maritime får ændret IMO-regler

Plus

Nordea-gave til maritime faglærte

Plus

Fremtidens søfolk - Nutidens udfordring

Plus

Kritik: Danske værfter slås mod statsstøtte

Molslinjen laver busrute til Bornholm

VIDEO
Se Thorco flytte minelastbiler

Se forlængelse af krydstogtskib

1

Jack-up venter i Frederikshavn

Mærsks næstformand stopper

Danske Maritime blæser til opgør med IMO-regler

Container-rater fortsætter fald

VIDEO
Video: Containerskib bliver mast af semisub på afveje

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila søjlesvingkran til FUJAS A/S

CO2 neutralt website

Compair filter høj kvalitet og lav pris

Nye ansigter hos TESS Esbjerg

Gratis 3D scan seminar i samarbejde med Ingeniørforeningen IDA Kbh. d. 5/4

Vi søger en Servicetekniker til løfteudstyr på fuldtid.

De europæiske GTS-institutter skaber samfundsværdi

Detektering af SF6

HP Masking får nyt katalog

Så er det snart sejler sæson, og de første både er allerede ved at blive søsat

Vi har fået nye produkter fra LIROS i vores tovværkssortiment

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Bliv opdateret på nyhederne i Inventor & Vault på Engineering Forum 2018 d. 16. & 17. maj

Electro Care - Tilstandskontrol

Husker du at få dit løfteudstyr testet og inspiceret ?

Experts in flame retardant workwear

LED projektør til ekstreme forhold. PXLED

Spidex kobling

Vi er stolte over at have leveret endnu en Erikkila kranløsning til en kunde

Hør Zurab fortælle, hvad Billy betyder for hans virksomhedsdrift

Guide: Sådan kommer du i gang med Energy Harvesting

Ceccato filter - høj kvalitet og lav pris

Mere attraktive regnvandsbassiner

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Innovative produkter og kreative udviklere.

Send til en kollega

0.422