23948sdkhjf

Mærsk vil spare milliarder på digitalt kæmpeprojekt

Mærsk har sammen med IBM sat sig for at udvikle en digital platform, der ved at omfavne hele industrien kan hente astronomiske gevinster. Besparelsen kan blive 20 mia. kroner

Mærsk står til at hugge op imod 20 mia. kroner af selskabets udgifter ved at digitalisere containerfragten. Det skriver Finans. 

Ved hjælp af såkaldt blockchainteknologi planlægger IBM og Mærsk at eliminere dyngerne af papirarbejde og strømline de sløve fragtprocesser, som i dag fordyrer den støvede og tunge globale forsyningskæde. 

- Jeg tror, at blockchain kommer til at betyde for alt af værdi, hvad internettet har betydet for information. Det er simpelthen for godt til, at man bare kan lade det ligge, siger Jan Lillelund, teknisk direktør, IBM Danmark, til Finans.

Kan skære 1.900 kroner af en containerfragt
I dag skaber containerforsendelser tommetykke papirstakke, som skal gennemtjekkes og skrives under af dusinvis af forskellige hænder. På en containerfragt fra Kenya til Holland koster papirarbejdet omkring 15 procent af en fragt, eller 1.900 kroner, viser IBM’s beregninger fra et pilotprojekt. Stemplerne, telefonsamtalerne, underskrifterne, scanningerne, postforsendelserne og den skriftlige kommunikation vil Mærsk og IBM reducere og digitalisere. 

Besparelserne varierer, men Mærsk bekræfter over for Finans, at der generelt vil kunne snittes i størrelsesordenen 1.900 kroner af en containerfragt ved blandt andet at hægte alt papirarbejdet på et blockchainsystem.

Mærsk fragtede sidste år 10,4 millioner containere, hvilket potentielt giver en besparelse på op imod 20 mia. kroner årligt. 

Blockchain er et fletværk af registrerede transaktioner, som bliver låst sammen med stærk kryptering. Det unikke er, at industriparterne kan spore aftaler og transaktioner uden at risikere fusk med fragtpapirerne og brudte aftaler. Samtidig kan man skære dyre tredjepartsled ud af ligningen – skibsmæglere, speditører, banker og forsikringsselskaber.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128