23948sdkhjf

To danske skibe skal sejle kemiske våbenrester fra Libyen

Regeringen vil sende dansk bidrag til oprydningen efter kemiske våben i Libyen. Det er langtfra ufarligt
To skibe og en stab på over 200 personer. Sådan lyder regeringens bud på et dansk bidrag til en international operation for at fjerne kemiske våbenrester fra Libyen.

Det danske bidrag skal bestå af et civilt transportskib med en besætning på 18 personer, et fleksibelt støtteskib med en helikopter og 120 personer, en føringsstab på cirka 20 personer og en række støtteelementer med op til cirka 90 personer.

"De kemiske stoffer må ikke falde i hænderne på ekstremistiske grupper, der befinder sig i landet, herunder Isil (Islamisk Stat. Red.)," siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

"Derfor er det vigtigt, at vi sammen med en række andre lande hjælper den FN-støttede libyske samlingsregering med at bortskaffe de kemiske våbenrester."

Middel til høj trussel
Forsvarets Efterretningstjeneste har lavet en trusselsvurdering af operationen. Den generelle trussel fra terror i Libyen er høj. Det samme er truslen fra civile uroligheder i landet og truslen fra beskydning fra luftfartøjer.

Truslen fra angreb fra fartøjer i libysk territorialfarvand er middel, og det samme er truslen fra terror i de libyske havnebyer Tripoli, Khoms og Misrata.

Det kan ikke udelukkes, at militære magtmidler i selvforsvar af operationen må tages i brug.

"Det er en kompleks operation, som trækker på mange kapaciteter på tværs af Forsvaret og en række andre styrelser som for eksempel Beredskabsstyrelsen og Skat, der bidrager med en containerskanner," siger forsvarsminister Peter Christensen.

[b][/Pris: 12 millioner kroner]
Forsvaret anslår, at det vil koste cirka 12 mio. kroner per 30 dages indsættelse, hvis operationen finder sted i andet halvår af 2016.

Meromkostningerne forbundet med udsendelsen skal afholdes af Forsvarets reserve til internationale operationer. Eventuelle meromkostninger, der overstiger dette års råderum, vil kunne finansieres af Forsvarsministeriets opsparing.

Danmark har tidligere bidraget til at fjerne kemiske våben fra Syrien. Libyen-operationen forventes at være mindre kompleks end den syriske operation.

Beslutningsforslaget skal førstebehandles i Folketinget onsdag og færdigbehandles fredag.

Kilde: Ritzau
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078