23948sdkhjf

Bølgekraftanlæg snart klar til start

Designer og opfinder Tommy Larsen stiftede for otte år siden firmaet Weptos med det formål at sætte gang i sin opfindelse: Et bølgekraftanlæg, der kan konkurrere med vindkraft. Han er nu tæt på målet, da han efter sommerferien kan søsætte det første storskala-bølgekraftanlæg. Anlægget skal placeres nord for Brandsø i Lillebælt, og her er en række udenlandske leverandører med. Det skriver Fredericia Dagblad i dag.

Tommy Larsen har indtil nu brugt mere end 40 mio. kroner på at udvikle teknologien, der skal gøre det muligt at producere elektricitet ved hjælp af bølgeenergi til en konkurrencedygtig pris. Han fik før årsskiftet del i den sidste pulje midler fra ForskVE-ordningen, og det var afgørende for, at han kunne komme videre med sin opfindelse.

”Jeg er helt bevidst om, at konkurrencen er stor fra andre grønne teknologier, men jeg tror også, at Weptos-teknologien kan blive en alvorlig konkurrent til vore dages store havbaserede vindmølleparker,” siger han.

Teknologien i Tommy Larsens bølgekraftanlæg bruges til at få overført bølgekraften til den aksel, der driver generatoren i anlægget: ”Kort fortalt så handler det om, at rotorerne på anlægget vipper, når de rammes af bølgerne. Det sker effektivt på grund af udformningen og balancen på rotoren,” forklarer han og fortsætter:

”Bevægelsen får en drivrem til at trække et hjul på akslen, der sidder på et såkaldt friløbsleje. Det svarer til baghjulet på en cykel, som løber frit, når der ikke trædes i pedalerne, og betyder i praksis, at når rotoren vipper tilbage, bremses akslen ikke.”

Tommy Larsens bølgekraftanlæg bygges i samarbejde med Rasgaard Group I/S i Fredericia, Maskinfabrikken Kuni A/S i Silkeborg og Aalborg Universitet, og skal efter endt opførelse testes i minimum et år. 

Kilde: Fredericia Dagblad/LSH

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109