23948sdkhjf

5 gode råd til dig der overvejer et boligkøb

At købe et hus eller en lejlighed er en stor investering, som vil påvirke din økonomi i mange år.

Så hvilke overvejelser skal du gøre dig, før du investerer i et nyt hjem? Her er 5 ting, der er vigtige at få styr på, inden du skriver under på købsaftalen.

Måske du overvejer at forbedre din boligsituation gennem renovering i stedet? Hos SparVinduer.dk finder du et stort udvalg og ekspertrådgivning, som sikrer dig det bedste resultat for dit byggeprojekt.

1.  Pris og budget
Købsprisen på dit nye hjem har stor betydning for, hvor mange penge du skal betale hver måned. Derfor er det en god idé at starte med at finde ud af, hvor meget du kan og vil købe for.

 Når man købe bolig, skal man tage et eller flere lån. Banken vil vurdere din økonomi og derefter fortælle dig, hvor mange penge de er villige til at låne dig. En god hovedregel er, at du helst ikke skal låne mere en 2,5-3 gange din husstands årlige bruttoindtægt, det vil sige din eller jeres indkomst før skat.

Rådighedsbeløb
Banken vil også se på, hvor højt dit rådighedsbeløb er på. Rådighedsbeløbet skal være 5.000 - 6.000 kroner for én person, eller 8.500 - 10.000 kroner om måneden for samlevende par. Dertil lægges yderligere 2.500 kroner per barn.

Udgifterne til realkreditlån og banklån er afgørende for, hvordan dit budget kommer til at hænge sammen for dit nye hjem. Derfor er det en god idé at lægge et budget og derefter tage stilling til, om du realistisk set kan leve på det budget i mange år, uden at livet bliver alt for surt.

2.  Beliggenhed
Vil du bo i byens, provinsen eller på landet? Når du skal vælge beliggenhed, er det ikke kun prisen på boligen, du skal tænke over.

Storbyen er for det meste dyrere at bo i end på landet, da boligpriserne er højere der. Dog skal du være opmærksom på, at bankerne ofte er mere forbeholdne med at låne penge ud til en bolig i et yderområde frem for i byen.

Derudover er det en god idé at overveje, hvad boligen vil koste i tid og penge. Eksempelvis kan transport til og fra arbejde hurtigt løbe op, hvis du vælger at købe en bolig uden for byen. Hertil kommer transporttid, som også kan vægte tungt i overvejelserne.

3.  Størrelse og pladsbehov
Når du skal beslutte dig for boligens størrelse, er det vigtigt at tage hensyn til, at dine behov kan ændre sig over tid. Overvej, hvordan du forestiller dig, at din situation ser ud om 5 eller 10 år. Det kan eksempelvis være, at du planlægger at få (flere) børn, eller måske børnene snart flytter hjemmefra.

Omkostningerne i forbindelse med salg og køb af en bolig kan hurtigt løbe op i over 100.000 kroner fordelt på ejendomsmægler, dokumenter og selve flytningen. Dertil kommer også maling, rengøring, møbler og andre ekstraudgifter.

4.  Finansiering og lån
Der er naturligvis flere overvejelser, du skal gøre dig, når det kommer til, hvilket lån du skal vælge. Køber du en ejerbolig, skal du selv lægge en udbetaling på 5 procent af købsprisen. Resten kan du låne hos et realkreditinstitut og banken.

Fordelen ved realkreditlån er, at de har den laveste rente og de laveste omkostninger. Men du kan kun låne op til 80 procent af købsprisen hos realkreditinstituttet.

Dernæst kan banklånet dække de resterende 15 procent af købsprisen, dog er dette lån dyrere i rente sammenlignet med et realkreditlån.

5.  Timing og fremtiden
Boligmarkedet er svært at spå om. Derfor kan det sjældent betale sig at spekulere i, hvad du kan få i fortjeneste, når du engang vil sælge boligen igen.

Derfor er det yderst vigtigt, at boligen passer til din livssituation flere år ude i fremtiden. Har du besluttet dig for at købe bolig, så mærk også efter om timingen er god.

Hvis du ikke er helt sikker på, at du vil blive boende i den pågældende bolig i længere tid, kan det oftest bedst betale sig at leje en bolig i stedet. Da det heller ikke er garanteret, at du kan få solgt din bolig fra den ene dag til den anden.

Send til en kollega

0.047