23948sdkhjf

Skal du have en bænksliber?

Vi guider dig igennem junglen af bænkslibere

Hver uge i Politiken skriver Danmarks havemand en brevkasse, hvor han svarer på store og små spørgsmål fra læserne – med et glimt i øjet. Ifølge ham skal du have en bænksliber, for ’en slibemaskine er uundværlig’ skrev han i en af klummerne.

Der findes et hav af gode og kraftfulde bænkslibere at vælge imellem. Har du hus og have, så er det en af de ting, der er gode at have i rigtig mange tilfælde. Det er ikke kun, når knivene skal slibes, for det kan klares med en slibesten. Men også, når du skal have styr på dit hakkejern, dit skuffejern eller din spade.

Hvad er en bænksliber?
En bænksliber er helt kort en slibemaskine, der kan stå på bænk eller bord i dit værksted. Når du sliber med sådan en maskine er det vigtigste at det du skal slibe ikke bliver varmt.

Du kan også få slibemaskiner med vand, der sørger for at holde jernet koldt, men i langt de fleste tilfælde, er det ikke nødvendigt.

Når du sliber med en bænksliber er det derfor vigtigt, at du har en spand vand i nærheden, så du kan køle jernet ned, hvis det bliver varmt og sort.

Hvordan bruger jeg en bænksliber?
Fordi det meste af det du sliber på en bænksliber er hærdet jern er det så vigtigt, at du bruger din bænksliber korrekt. Bliver jernet varmt, så ødelægges hærdningen og det bliver lynhurtigt sløvt igen. Derfor skal du helst have en finger på jernet så langt nede mod slibemaskinen som muligt, på den måde kan du hele tiden holde øje med om det bliver varmt og hurtigt få det kølet ned, hvis det sker.

Herefter er det også vigtigt, at du sørger for at slibe hele klingen på det værktøj du skal slibe, lige meget hele vejen.

Find den rigtige bænksliber
Der er et rigtig stort udvalg af forskellige former for bænkslibere og det kan være svært at finde den rigtige.

Det første du kan overveje er, hvordan du skal bruge din maskine. Skal der slibes lidt haveredskaber i ny og næ eller er det en maskine, der skal bruges igen og igen. Det er en af de vigtigste ting at tage hensyn til, for ellers er det let at blive grebet af stemningen og købe den største og mest kraftige du kan finde.

Du kan finde et stort udvalg af bænksliber på nettet.

Hvad kan du ellers slibe på en bænksliber?
Det er næsten lettere at spørge, hvad du ikke kan slibe. Skal du have slebet din skruetrækker? Så kan du give den en tur. Du kan også give dit stemmejern og mejslen en tur, hvis det er nødvendigt. Faktisk er det sådan at du kan slibe det hele også køkkenknivene kan få en tur. På den måde undgår du at skulle gøre mormor kunsten efter og slibe forskærerkniven på trappestenen inden anden skal skæres for til jul.

Send til en kollega

0.031