23948sdkhjf

Bæredygtig service og vedlighold til den danske industri

Tilbydes
Udløber
31. december 2021

Genbrug af procesudstyr

Når procesudstyr som f.eks. frekvensomformere, gear, motorer og pumper går i stykker, så er mange virksomheder ofte tilbøjelige til kassere udstyret og købe nyt. Men hvis man tænker i genbrugsbaner og bæredygtighed, så kan det faktisk i mange tilfælde være en god ide, at få procesudstyret repareret eller renoveret.

Her har firmaet Sew-Eurodrive indført et system, hvor fødevareproducenten samler det defekte udstyr sammen i en stor kasse, den såkaldte pick up-boks. Når den røde pick up-boks er ved at være fuld, så kommer Sew Eurodrive og henter boksen, tager den med hjem på deres værksted og går det defekte procesudstyr igennem. Teknikerne laver fejlsøgning på udstyret og giver en pris på en reparation/renovering.

Hvis reparationsprisen bliver for høj, så giver Sew-Eurodrive en pris på noget nyt og tilsvarende udstyr. Sew- Eurodrive opsamler også procesudstyr fra andre producenter end dem selv.

Hvis det ikke kan svare sig at reparere procesudstyret, så sørger Sew-Eurodrive for, at procesudstyret adskilles og sorteres op i de forskellige metaller. Metallerne afhentes herefter af en virksomhed, som er specialiseret i genindvinding. Det betyder, at metaldelene i det skrottede udstyr genbruges til fremstilling af nyt metal.

 Procesudstyr der holder længere

Bæredygtigt procesudstyr er procesudstyr, der holder længere og ikke skal udskiftes så tit. Køb-og-smid-væk-kulturen hænger bestemt ikke sammen med bæredygtighed og genbrug. Derfor er det vigtigt at købe procesudstyr, der har en lang holdbarhed – og her kan det være en god ide at kikke på procesudstyrets overflader.

Procesudstyret i fødevareindustrien skal være robust og holdbart over for de skrappe kemikalier, der bruges i de skrappe rengøringsprocesser. Almindeligt standardudstyr kan ofte ikke holde til det, nedslides hurtigt og må ofte udskiftes.

Ofte anvendes der derfor udstyr af rustfrit stål, men dette materiale er heller ikke optimalt og kan blive slidt og korroderet med tiden, så udstyret må udskiftes.

Der findes faktisk overflader, som er endnu mere holdbare end rustfrit stål, og i den forbindelse skal der her nævnes en ny overflade, XCO, som er særdeles holdbar, og med fordel kan anvendes i fødevareindustrien.

XCO står for ”Xtreme Corrosion Option”, og der er her tale om en tin-nikkelbaseret legering, der bliver varmebehandlet ind i procesudstyret, f.eks. en gearmotor.

- XCO-behandlingen giver en hårdhed på 700 Vickers, og det betyder, procesudstyrets overflade er ekstremt robust og modstandsdygtig over for alt. Overfladen bliver også slagfast og kan ikke skalle af, fortæller Kenneth Thorup fra Sew-Eurodrive. Han fortsætter:

- Det betyder, at udstyret har en længere levetid, så hyppige udskiftninger er ikke længere aktuelle. Det giver bonus både på bundlinjen og med hensyn til bæredygtighed. Det koster masser af energi og CO2 at producere nyt procesudstyr, som måske oven i købet har en kort levetid på grund af uhensigtsmæssige overflader.

 Energieffektivitet i procesudstyr

Motorer udvikles løbende, så de bliver mere og mere energieffektive, dvs. giver samme ydelse men med et lavere strømforbrug. I den forbindelse har de forskellige motorer forskellige energiklasser. Lige nu er der tre forskellige energiklasser, der benævnes som IE1, IE2 og IE3. De motorer, der er mest energieffektive, ligger i energiklasse IE3. Så når du køber en ny gearmotor, så vær opmærksom på, hvilken energiklasse som produkter ligger i. IE3 er den bedste – men en ny og endnu bedre energiklasse er på vej, nemlig IE4. Men det er ikke altid nok, at motoren er energieffektiv. Den samlede løsning skal være energieffektiv, så det er vigtigt, at gearet også har en høj virkningsgrad for at få reduceret det samlede energiforbrug.

SEW-Eurodrive kan give rådgivning omkring energibesparelser inden for frekvensomformere, motorer og gear. Det er her muligt at udføre beregninger på procesudstyret, så man direkte kan se, hvor energi der kan spares, og dermed hvor meget CO2-udledningen kan reduceres. Ligeledes er det også muligt at se, hvornår udgifterne til det mere energivenlige produktionsudstyr har tjent sig hjem igen. Ofte ser man faktisk at det mere energivenlige udstyr allerede har tjent sig hjem efter ca. to års drift.
Udbyder
SEW-EURODRIVE A/S

SEW-EURODRIVE A/S
Geminivej 28-30
2670 Greve
Danmark

Kenneth Thorup (IP)
Telefon: +45 43958571

Se flere kompetencer
Se hele profilen
Kontakt udbyder

Send til en kollega

0.156