23948sdkhjf

Norge tillader selvsejlende fartøj at fragte varer over fjord

Se video af 'Mariner', som nu fragter materiale mellem en virksomheds to afdelinger på hver side af Trondhjemsfjorden

De norske myndigheder har givet grønt lys til en ubemandet fragtrute på 8,6 sømil mellem byerne Trondhjem og Vanvika, som ligger på hver sin side af Trondhjemsfjorden.

Et seks meter langt ubemandet fartøj bruges nu til at transportere materialer mellem virksomheden Maritime Robotics to lokationer. Virksomheden fremstiller ubemandede fartøjer og og droner i Vanvikan, mens forskning, udvikling, salg og administration er placeret i lokaler i Tronhjem lige ud til fjorden .

Virksomhedens driftsdirektør siger, at det er et vigtigt skridt hen imod autonome fartøjer.

- Det er et stort gennembrud. Al ære til de norske myndigheder, der godkender, at vi ikke må have en kaptajn eller sikkerhedsmandskab om bord, siger Eirik Hovstein til mediet TU.no

Person følger med fra land

Det er indtil videre en person, som træffer beslutninger og styrer, når det er nødvendigt. Fartøjets sensorer og system kan i princippet gøre alt selv, men sender en besked eller alarm, som navigatøren i kontrolrummet på land skal reagere på.

Video af det ubemandede fartøj i drift

For Maritime Robotics har ruten ingen stor praktisk anvendelse. Den er primært etableret for at vise potentielle kunder, hvilke muligheder der findes.

- Det er lidt af et show-off. Det vigtigste er, at det er en markant milepæl i processen omkring etableringen af ​​love og regler, der gør det muligt for ubemandede fartøjer at indgå i den almindelige trafik til søs, siger Eirik Hovstein til mediet. 

Allerede i 2016 godkendte myndighederne Trondhjemsfjorden som officiel testarena for autonomi. Det var verdens første, og Kyststyrelsen fulgte op med at godkende to mere, inden resten af ​​verden vågnede.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127