23948sdkhjf

Brancheorganisation ser "gode, relevante ambitioner" i udspil til uddannelsesreform

Udspillet til en reform af universitetsuddannelserne giver 1,35 milliarder kroner til blandt andet erhvervsuddannelserne. Men reformen ventes først at træde i kraft i 2028

Torsdag præsenterede regeringen sit udspil til en reform af universitetsuddannelserne, som skærer ni måneder af halvdelen af alle kandidatuddannelser. Brancheorganisationen Danske Maritime mener, at reformen indebærer flere udmærkede tiltag, og der er elementer, de nu vil gå i dialog med relevante parter om for at sikre, at erhvervsuddannelserne også i fremtiden uddanner folk til den maritime industri. Det skriver Danske Maritime i en pressemeddelelse.

Samlet forventes reformen at give et provenu på 1,6 mia. kr., som vil blive prioriteret til børne- og ungeområdet, herunder erhvervsuddannelser (fysiske faciliteter m.m.). En del af dette kommer fra, at regeringen vil fjerne det 6. SU-år, så studerende kun modtager SU under den normerede studietid. 

Det indeholder reformen ifølge regeringen

  • Et nyt fleksibelt kandidatuddannelseslandskab, hvor man som studerende tilbydes både nye 1¼-årige kandidatuddannelser med et tydeligt arbejdsmarkedssigte, flere og mere fleksible erhvervskandidatuddannelser, 2-årige kandidatuddannelser med specialisering og nye højtspecialiserede kandidatuddannelser på op til 3 studieår.
  • En målrettet investering i kvaliteten af universitetsuddannelserne.
  • Nye muligheder for at dygtiggøre sig senere i livet, når det passer ind i arbejds- og privatliv.
  • Flere internationale studerende inden for områder, hvor dansk erhvervsliv efterspørger højt specialiseret arbejdskraft.
  • Et kandidatpartnerskab med universiteter og erhvervsliv, der skal få de nye erhvervskandidatuddannelser udviklet og godt i gang.
  • Et kandidatudvalg, der bl.a. skal arbejde med at konkretisere de nye kandidatveje.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Udspillet lægger også op til at gøre mange uddannelser kortere – især humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Halvdelen af kandidatuddannelserne vil således blive skåret ned fra fem til fire år, og det skal nu afklares, hvilke uddannelser det kommer til at dreje sig om. Udspillet beskriver dog samtidig, at disse kandidater skal have bedre mulighed for at efteruddanne sig og have mulighed for at vende tilbage til universiteterne. Bliver reformen vedtaget, ventes den først at træde i kraft i 2028.

Bakker op om kvalitetsløft

Dermed mener Danske Maritime, at der er "gode, relevante ambitioner" i regeringens uddannelsesudspil, men også, at der nu ligger en vigtig opgave i at sikre, at reformen rammer rigtigt.

- Vi bakker naturligvis meget op om at give uddannelsesområdet et generelt kvalitetsløft. Vi ved endnu ikke, hvad udspillet indebærer for de uddannelser, vi prioriterer højt i den maritime industri, men det er helt afgørende for os, at disse ikke forringes, men derimod styrkes. Derfor ser vi meget frem til at indgå i en positiv og konstruktiv dialog om, hvordan de politiske visioner kan udmøntes på en rigtig god måde i praksis, siger Cecilie Lykkegaard, Danske Maritimes vicedirektør, i pressemeddelelsen. 

Hun mener også, at det er også positivt, at uddannelse livet igennem samt en generelt tættere dialog med erhvervslivet er tydeligt prioriteret. Derudover glæder det brancheorganisationen, at udspillet har fokus på at tiltrække flere internationale studerende. 

Oversigt fra Uddannelses- og Forskningsministeriet om de nye kandidatuddannelser, som fremover vil bestå af:

  • 1¼-årige kandidatuddannelser med et tydeligt arbejdsmarkedssigte.
  • 2-årige kandidatuddannelser med en større grad af specialisering.
  • 2½ eller 3-årige kandidatuddannelser med en høj grad af specialisering.
  • Fleksible erhvervskandidatuddannelser med varieret længde.

Der er dog også behov for samtidig at arbejde med fastholdelse, som blandt andet i den maritime industri er et væsentligt element i at sikre et tilstrækkeligt arbejdsudbud. Det vil Danske Maritime derfor anbefale, når arbejdet påbegyndes.

- Samlet set håber vi, at reformen kan bidrage til at få uddannet flere med de kompetencer, som vores medlemsvirksomheder efterspørger og i dén grad mangler. Vi har i forvejen en rigtig god politisk dialog på området og står klar til at bidrage med viden om, hvad der i særlig grad kan gavne den maritime industri – til glæde for vækst og aktivitet i alle hjørner af Danmark, siger Cecilie Lykkegaard i meddelelsen.

Der vil nu blive etablere et kandidatpartnerskab med universiteter og erhvervsliv, der skal få de nye erhvervskandidatuddannelser udviklet og godt i gang. Samtidig vil der blive nedsat et kandidatudvalg, der bl.a. skal arbejde med at konkretisere de nye kandidatveje.

Udspillet kan læses i sin helhed her: Forberedt på fremtiden I (ufm.dk)

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Skyder danske milliarder i tysk havvind
Den store forsyningskæde-operatør
Time Magazine om dansk havneprojekt: "Et af Europas mest kontroversielle klimaprojekter"
Putin vil hjælpe Kina med arktiske handelsruter
Vestas væltet af tronen som verdens største vindmølleproducent
Gaslager skal opbevare brint
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.156