23948sdkhjf

Overraskende pessimisme i USA kan ramme dansk skibstransport

Forbrugertilliden i USA er faldet i februar. Det kan gå ud over danske eksportvirksomheder ifølge økonom

Tilliden til økonomien blandt de amerikanske forbrugere har taget et dyk i februar.

Det viser tal fra den amerikanske organisation The Conference Board.

Det er overraskende og kan påvirke danske eksportvirksomheder, fortæller Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

- Amerikanerne skal stadig have deres medicin, men mængden af varer, der skal sejles ind og ud af USA, kan falde. Det kan også være, de køber mindre legetøj, siger han.

Det kan ramme de danske virksomheder, der lever af at transportere varer til USA såsom shipping-selskaber.

Det er særligt fremtiden, de amerikanske forbrugere ser sort på lige nu. Her er indekstallet faldet til 69,7, hvor 1985 markerer basisåret.

Ifølge The Conference Board signalerer tal under 80 ofte en recession inden for det næste år. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse, hvor den kalder faldet "bemærkelsesværdigt".

Allan Sørensen blev også overrasket, da han så tallet. Men han mener, det kan være et tegn på, at amerikanerne frygter flere rentestigninger.

- Vi har jo egentlig set et stærkt amerikansk arbejdsmarked. Men det stærke arbejdsmarked baner også vejen for at den amerikanske centralbank kan hæve renten yderligere, siger han.

Siden marts 2022 har den amerikanske centralbank hævet renten otte gange fra omkring nul til 4,50-4,75 procent.

Derudover nævner han, at der har været politiske forhandlinger om fornyelsen af gældsloftet i USA. Det kan også have ramt forbrugernes humør, mener han.

Dykket i forbrugertilliden afspejler store fald i tilliden blandt de 35- til 54-årige og for husholdninger, der tjener mere end 35.000 dollar, svarende til omkring 245.000 kroner. Det fremgår af pressemeddelelsen fra The Conference Board.

Det betyder, at det især er de amerikanere, der er på arbejdsmarkedet, der er blevet mere pessimistiske på fremtidens vegne, fortæller Allan Sørensen.

Generelt er de amerikanske forbrugere meget magtfulde, når det kommer til både amerikansk og dansk økonomi.

- Forbrugerne er den klart største motor i amerikansk økonomi. Og USA er vores største eksportmarked. Så det påvirker også dansk eksport, siger Allan Sørensen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078