23948sdkhjf

Global usikkerhed tynger godsomsætningen på Hamborg Havn

Fragtmængderne faldt med næsten syv procent i et vanskeligt og ustabilt 2022

Godsomsætningen på Hamborg Havn faldt med 6,8 procent til 119,9 millioner tons i 2022. Dermed blev den store nordtyske havn – der spiller en stor rolle for dansk im- og eksport – ramt af den globale usikkerhed i kølvandet på krigen i Ukraine, skrappe corona-nedlukninger i Kina og alle de andre globale forhold, der tyngede forsyningskæderne i 2022.

På positivsiden fremhæver Hamborg Havn, at gennemstrømningen af konventionelt stykgods gik frem med 11,2 procent til 1,4 millioner tons. Men havnens handling af konventionelt stykgods faldt håndteringen af stykgods med 5,8 procent til 83,7 millioner tons.

Med 36,2 millioner tons var gennemstrømningen af bulklaster i havnen 8,9 procent lavere.

- Krigen i Ukraine plus de relaterede sanktioner mod Rusland, sammen med verdensomspændende forsyningskædeproblemer forårsaget af corona-pandemien, påvirkede Hamborg Havns gennemstrømning i løbet af året. Dette blev forværret af arbejdskonflikter i havnen i begyndelsen af andet halvår og meget høj inflation i løbet af efteråret, hvilket fik forbrugernes købelyst til at falde til et et lavpunkt, forklarer Axel Mattern, Port of Hamburgs Marketings direktør.

Sanktioner mod Rusland

Faldet i bulk volumenerne på Hamborg Havn kan både direkte og indirekte tilskrives skærpede sanktioner mod Rusland. Faldet er sket både på pulver - et fald på seks procent til millioner tons og tørbulk er faldet med 6,3 procent til 20,2 millioner tons - såvel som på flydende bulk, der er faldet med 15,2 procent til 10,0 millioner tons.

Containere faldt fem procent

Containeromsætningen på Hamborg Havn faldt med med 5,1 procent i 2022 til 8,3 millioner TEU.

Her var der faktisk en positiv tendens i første halvår. Men i sidste halvdel af 2022 faldt containeromsætningen markant med hele 12,3 procent.

Det skyldes især, at den forventede juletravlhed floppede i det forgange år.

Importen af søbårne containere faldt med hele 6,1 procent.

Faldet i eksporten af gods ti containere var lidt mindre med 4,1 procent.

Kina er fortsat den vigtigste handelspartner for Hamborg Havn.

En anden tendens i 2022 var, at antallet af mega-skibe, der anløber havnen fortsætter med at stige.

Hamborg Havn erkender, at den fortsatte uikkerhed gør det vanskeligt at spå om udviklingen i 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078