23948sdkhjf

30 danske firmaer vil genopbygge havneby i Ukraine

Onsdag og torsdag afholdes stor konference om genopygningen af Ukraine. Danmark har den næststørste stand og flere maritime virksomheder deltager

I marts sidste år foreslog Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale til Folketinget, at Danmark blev partner i genopbygningen af havnebyen Mykolajiv.

Onsdag og torsdag rykker partnerskabet et skridt nærmere, når 30 danske virksomheder sammen med andre europæiske lande deltager i en konference kaldet ReBuild Ukraine i Warszawa i Polen. På listen over de deltagende danske virksomheder inden for det maritime er Mærsk og DFDS. 

I Dansk Industri (DI) siger viceadministrerende direktør Thomas Bustrup, at den danske stand er den næststørste. Kun Tyskland møder med flere virksomheder.

- Historisk har danske virksomheder været aktive i Ukraine, og det, synes de, forpligter til at være med. Samtidig har de en række kompetencer, som kan bruges i genopbygningen af hospitaler, huse og skoler på en bæredygtig måde.

- Mykolajiv bliver spydspidsen for genopbygningen, men det drejer sig også om andre byer i Ukraine.

Vil hjælpe med at udnytte landets egne ressourcer 

Linka Energy, som producerer biomasseanlæg til fjernvarme og industri, er en anden af virksomhederne.

Direktør Thomas Gaardbo deltager i messen med et håb om, virksomheden kan kombinere en god forretning med at bidrage til en bæredygtig genopbygning af varmeforsyningen.

- Ukraine har jo enorme landbrugsarealer. Det giver god mening at erstatte gas med affaldsprodukter som halm, der kommer lige fra marken uden for døren, siger Thomas Gaardbo.

- De har rigtig mange gaskedler i Ukraine, og det ville da være fantastisk, hvis de kunne blive uafhængige af gassen, når de nu har deres egne ressourcer.

Linka Energy har faktisk allerede stået bag fire anlæg rundt om i Ukraine. Tre af dem blev opført inden krigen, mens det sidste - et varmeanlæg til et gartneri - blev bestilt sidste år efter den russiske invasion af landet.

- Anlægget er en solstrålehistorie, fordi det er bygget uden nogen former for støtte, men på rent kommercielle vilkår, siger Thomas Gaardbo.

På messen vil regeringen være repræsenteret af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079