23948sdkhjf

Havn vil være genbrugsplads for udtjente vindmøller

Grenaa Havn ser frem til at blive fremtidens genbrugsplads for udtjente vindmøller

Der er et betydeligt potentiale at hente i genanvendelse eller upcycling af udtjente vindmøller. Det er et af resultaterne af et fire-årigt EU-projekt, som Grenaa Havn har deltaget i med deltagelse af andre europæiske videnstunge partnere, heriblandt flere universiteter, som alle ser en fremtidig industri etableret indenfor genbrug og recycling af især offshore vindmøller.

- Grenaa Havn har en unik position i forhold til at håndtere og genbruge vindmøller på en bæredygtig måde. Vi har et veludbygget netværk af virksomheder indenfor genanvendelse og recycling, og vi er selv eksperter indenfor logistik, hvilket gør os i stand til at håndtere dette på en effektiv måde, siger Henrik Carstensen, CEO for Grenaa Havn i en pressemeddelelse om resultaterne.

Han fremhæver desuden havnens muligheder for som logistisk hotspot for en møllebaseret genbrugsindustri.

Som eksempler på genanvendelsesmuligheder peger direktøren på, at metallet kan smeltes om, og vingerne kan laves til granulat, der kan indgå som komponenter i nye materialer eller produkter. 

Det, vi konkret venter på, er, at betragtelig flere vindmøller demonteres, så vi kan komme i gang og køre storskala på projektet Theis Gisselbæk, CCO for Grenaa Havn

Og markedet for udtjente møller vil kun stige i de kommende år, da levetiden for en mølle er omkring 25 år, inden de skal tages ned eller alternativt ’livsforlænges’ med en grundig istandsættelse.

 - Allerede nu er der virksomheder på Grenaa havn, som ophugger vindmøller til genbrug og til recycling. Grenaa Motor er stærke på reparation og gensalg af gearbokse og aksler til vindmøller, men vi skal have flere specialvirksomheder, der er stærke på elektronikdele, tårne, vinger mm. Der hvor kvaliteten er for ringe eller mølletyperne måske er ikke længere på markedet, vil vi gerne kunne tilbyde en endnu bredere vifte af recycling-virksomheder i Grenaa. I dag er vi eksperter på stål/metal, men med kabler, plastik, komposit, elektronik osv. bliver markedet større, fortæller Theis Gisselbæk, CCO for Grenaa Havn til Søfart.

Læs rapporten her:

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Første Mærsk-metanolskib kommer til København i september
Danskejet tankskib bordet af pirater ud for Congo
Dronningen udsætter årets sommertogt grundet rygoperation
Uafhængig Nord Stream-undersøgelse afvist
Blue Water: Vind-satsning går ud over bundlinjen
Skagenrederi i grønt samarbejde med finsk olie-selskab
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.158