23948sdkhjf

Grønne regler baner vejen for atomenergi på civile skibe

Hyundai-skibsværftet forventer, at de første atomdrevne, civile skibe vil blive bygget inden for de næste ti år

Udsigten til skrappere miljøregler får nu flere rederier og værfter til at se på atomkraft som et grønt alternativ til bunkerolie. I dag anvendes atomkraft i kun i civile skibe i russiske isbrydere, mens atomkraft er vidt udbredt i militær sammenhæng i fx ubåde og hangarskibe.

Det skriver den britiske avis The Telegraph i en større artikel om udsigterne til brug af atomenergi i den civile skibsfart.

Ifølge avisen er der dog en række barrierer, der skal overkommes, før atomenergi bliver et brugbart, grønt alternativ til bunker. For det første er der en række reguleringsting, der kan hæmme skibenes mulighed for at gå i havn, og så er der kun ganske få personer, der har betydelig erfaring med brug af atomenergi på skibe. 

Til avisen oplyser administrerende direktør Ki-sun Chung fra Hyundai-skibsværftet, at de første civile anvendelser af atomenergi i skibsfart kan være nært forestående:
- Vi vil sandsynligvis se de første anvendelser af kommerciel nuklear fremdrift i dette årti, siger han til The Telegraph.

Han får støtte fra LLoyd's Register, der også er en stigende interesse for at gå atom-vejen i den grønne omstilling.

- På nuværende tidspunkt er der en række organisationer, der ser på nuklear energi i det maritime rum til både skibsfart og offshore-applikationer, siger Mark Tipping fra Lloyd's Register's til avisen. Han forestiller sig også, at de første eksempler på nuklear anvendelse i den civile skibsfart vil ske inden for det næste tiår.

Teknologien findes

Det er blandt andet nye miljøregler for den internationale skibsfart, der vil blive implementeret i de kommende år, der motiverer rederier som A.P. Møller-Mærsk og CMA CGM til at kigge på alternativer til bunker - i første omgang dog først og fremmest LNG.

Ifølge The Telegraph er der allerede teknologier tilstede, der kan få atomenergien ombord på skibe - blandt andet har Rolls-Royce siden 60’erne leveret små, modulære reaktordesigns beregnet til civil elproduktion.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Alle kan trænge til en overhaling - også Esvagt Connector
Haenyeo - Havets kvinder på M/S Museet for Søfart
Få år gammel færge ligger fortsat stille efter ukendt havari
Mærsk-ejet historisk tysk containerrederi skal skifte navn
Molslinjens Forsea-handel er nu kommet helt over målstregen
Ustabilt Europa får politikere til at genoverveje salget af Nyholm
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.156