23948sdkhjf

Historisk stor havvindmøllepark i udbud senere i år

Køreplanen for opførelsen af Danmarkshistoriens største havvindmøllepark ligger klar - ny Cowi-analyse opridser tidsplanen og hovedopgaverne i det store projekt

Omkring 250 havvindmøller – fordelt på to vindparker i Østersøen syd for Bornholm, bliver dynamoen i den kommende Energiø Bornholm, der skal stå klar i 2030 og derfra årligt producere 3 gigawatt (GW) strøm til Danmark og andre lande, i første omgang Tyskland.  

En ny rapport fra ingeniørrådgiveren Cowi opridser tidsplanen og erhvervspotentialet i udbuddet af det gigantiske anlægsprojekts havvindmøllepark, som Energistyrelsen er myndighed på. 

Markedsdialog med seks-syv aktører

Sidste år gennemførte Energistyrelsen en markedsdialog med potentielle havvind aktører, og i løbet af i år arbejder styrelsen på det udbudsdokument, som interesserede aktører derefter kan byde ind på. 

I Danmark er Ørsted og Vattenfall kendte aktører på opførelse af havvindmølleparker, men også internationale selskaber byder på danske projekter blandt andre tyske RWE. 

Det var RWE, der i konkurrence med udenlandske og danske energiselskaber, via sit I/S Thor Wind Farm, sidst i 2021 vandt udbuddet for Danmarks hidtil største havvindprojekt, Thor Havvindmøllepark, på 1 gigawatt i den danske Nordsø. 

Da Energistyrelsen i august 2022 afholdt markedsdialog om havvindmølleparken til Energiø Bornholm deltog seks-syv internationale energiselskaber, fremgår det af Cowi-rapporten. 

Kæmpe-udbud sidst i 2023

I 4. kvartal i år forventes Energistyrelsen at annoncere det store havvind udbud, hvorefter byderne har frem til 4. kvartal 2024, hvor Energistyrelsen vil tildele kontrakten på havvindparken til et eller to selskaber. 

Vinderen af udbuddet bliver herfra bygherre på projektet og vskal både opføre og drive havvindmølleparken. Anlægsopgaven forventes gennemført i løbet af de sidste tre-fire år perioden frem mod 2030, hvor parken skal stå klar. 

Tidsplan for Energiø Bornholms havvindmøllepark

Havvindmølleparken til Energiø Bornholm skal stå klar i 2030 og blive Danmarkshistoriens hidtil største. Energistyrelsen er bygherre på parken, som ventes udbudt sidst på året i år: 

4. kvartal 2023: Udbud af havvindmølleparken

4. kvartal 2025: Koncessionen tildeles en eller to aktører

2027: Indledende arbejder på elinfrastruktur, substations, fundamenter

2028: Fortsat forberedelse, fundamenter, substations mv., evt. rejse de første møller

2029: Installation af møller, test og nettilslutning

2030: Færdig installation, test og tilslutning, oprydning

Kilde: Energiø Bornholm - Erhvervspotentialer, Cowi.

En lang liste af store kontrakter

Foruden hovedkonssionen på parken, vil der være en række andre store kontrakter i forbindelse med projektet, skriver Cowi i rapporten "Energiø Bornholm - Erhvervspotentialer" og oplister, hvilke fire hovedopgaver, der skal løses i forbindelse med byggeriet af havvindmølleparken:

  • Leverance og installation af havvindmøllerne: Bygning af møllerne, transport frem til pre-assembly havn og selve installationen på sitet.
  • Leverance og installation af substations, fundam enter, overgangstykker mellem fundament og mølle og transport frem til pre-assembly havn og installation.
  • Interne kabler med netforbindelser som lægges på havbunden mellem havvindmøllerne og substations og ind til land.
  • Overordnede transport- og logistikopgaver: Transport af møller (mølledelene) fra fabrik og frem til pre-assembly havn, lastning af installationsskibe med mølledele til havvindmølleparken. 
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Kendt megabygning i Københavns Havn vinder designpris
Brasilien sænker asbestfyldt hangarskib
Færge ramte havnemole i Rønne i blæsevejr
Sag berammet: Til marts skal 28 russere i landsretten
FBC og fagforeninger strides om arbejdsregler på havet
LEDER: Havnearealer er jaget vildt
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.141