23948sdkhjf

Dansk satellit sendes i kredsløb om jorden med ny teknologi

Virksomhed, der tirsdag skal have sendt en satellit, som skal lave en tovejs dataforbindelse til søens folk, i kredsløb, fik bygget den på en satellitfabrik i Aalborg

Når den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX tirsdag klokken 15.56 sender raketten Falcon 9 Transporter 6 afsted, er den første danske kommercielle satellit om bord.

Det er den aalborgensiske virksomhed Sternula, der står bag satellitten. Virksomhedens administrerende direktør og medstifter, Lars Moltsen, er spændt tirsdag, hvor virksomhedens "lille baby" skal i kredsløb om Jorden.

- Sternula 1, der er den første satellit af forhåbentlig rigtig mange, er en satellit, som skal lave en tovejs dataforbindelse til søens folk.

- I dag er de allerede pålagt, at de skal have en AIS-enhed om bord på deres skib, så de kan rapportere, hvem de er, og hvor de er henne. Og der er nogle kloge folk, der har fundet på, at den her teknologi skal udvides med en dataforbindelse, siger han.

Udvidelsen - AIS 2.0 - gør, at skibene kan sende og modtage data, hvor de indtil videre kun har kunnet sende oplysninger ud. Det betyder, at de blandt andet kan modtage data fra andre skibe, havne og myndigheder via systemet.

Almindelige internetforbindelser kan ikke være en del af de kritiske systemer på skibe, fordi der er risiko for, at de bliver hacket. Men den risiko er der ikke med AIS 2.0, lyder det.

Derfor kan det bruges til mange af de ting, de fleste bruger deres smartphones til - på et skib kunne det være ting som at booke plads i en havn, bede om sejltilladelse eller sende et nødsignal ud.

Ifølge Lars Moltsen er Sternula den første virksomhed i verden, der går ind i markedet med teknologien.

Han mener, at Sternula kan blive verdensførende, hvis virksomheden "spiller kortene rigtigt", fordi Sternula går først ind i markedet.

At satellitten er om bord på en raket tirsdag, er resultatet af et unikt miljø, der er i Aalborg. Virksomhedens anden medstifter, Stefan Pielmeier, og Lars Moltsen startede projektet.

De havde viden, men de manglende nogle, der kunne bygge selve satellitten.

- Vi har to danske satellitfabrikker, der begge er i Aalborg, så gik vi bare ned til dem og spurgte, om ikke de kunne bygge nogle satellitter til os.

- Og så endte det med, at der lå en forretningsplan og en ansøgning til Innovationsfonden, der gik igennem, og så var vi i gang, fortæller Lars Moltsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dele af skibsvrag fundet ud for Amager fragtet til Vikingemuseet
Hollandsk rådgiver vinder millionkontrakt på ny trafikmodel
Skandinavisk satsning: Mere fragt på bane til/fra Tyskland
Lineage Logistics udvider kølelager på Aarhus Havn
A.P. Møller-Mærsk skiller sig af med Maersk Supply Service
Analyse: Behov for 400 offshore-fartøjer de kommende år
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.172