23948sdkhjf

Grænsefordeling af havområde ved Færøerne træder i kraft

Traktaterne, der afgør, hvilket havområde, der tilhører hvem uden for Færøerne, er trådt i kraft 

I et havområde nord for Færøerne overlappede Danmark/Færøerne, Norge samt Islands kontinentalsokler, altså landenes grænser i havet. Derfor blev parterne tilbage i 2006 enige om at fordele området. Traktaterne om den maritime grænsedragning er nu trådt i kraft – og dermed også de nye maritime grænser. Det meddeleler Udenrigsministeriet. 

- Det glæder mig, at grænseaftalerne i havområdet nord for Færøerne nu træder i kraft. Én ting er resultatet, som alle kan være tilfredse med. Ligeså vigtig er dog processen, der ledte frem til resultatet. Det er endnu et klart vidnesbyrd om vores fælles evne og vilje til at samarbejde og løse konflikter fredeligt i Nordatlanten og Arktis i overensstemmelse med FN's havretskonvention. Jeg håber, at dette eksempel kan inspirere andre og vise, hvordan tvister kan og bør løses fredeligt ved forhandlingsbordet, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

Enigheden om traktaterne blev ifølge pressemeddelelsen opnået, selvom alle parterne oprindelig havde fremsat krav på havbunden (kontinentalsokkel) udover 200 sømil. Efter behandling ved FN's Sokkelkommission, som bekræftede udstrækningen af parternes sokkelkrav, udarbejdede parterne tre grænsedragningstraktater. Disse blev underskrevet den 30. oktober 2019 af den daværende udenrigsminister og hans færøske, islandske og norske kolleger og var kulminationen på mange års teknisk, diplomatisk og juridisk arbejde.

Det følger af traktaterne, at de træder i kraft, når parterne har informeret hinanden om, at de nødvendige nationale procedurer er blevet gennemført. Dette skete 14. december 2022.

Kontinentalsokler overlappede

Til baggrund for de traktaterne ligger, at Danmark, Island og Norge alle har tiltrådt FN's havretskonvention af 1982. Ifølge konventionen, kan en kyststats kontinentalsokkel udstrækkes udover 200 sømil til yderkanten af den såkaldte kontinentalmargin. Oplysninger om grænserne for den del af kontinentalsoklen, der strækker sig ud over 200 sømil, forelægges FN's Sokkelkommission (CLCS).

Forelæggelser herom fra hhv. Kongeriget Danmark/Færøerne, Island og Norge overlappede med ca. 112.000 km2. I 2006 blev parterne enige om, at 27.000 km2 tilfaldt Danmark/Færøerne, 29.000 km2 tilfaldt Island og 55.528 km2 tilfaldt Norge.

CLCS bekræftede i store træk udstrækningen af parternes sokkelkrav, og den aftalte delingsformel blev omsat til tre traktater med hhv. Island og Norge.

Traktaterne blev undertegnet 30. oktober 2019 i Stockholm med forbehold for godkendelse i henhold til staternes interne forfatningsretlige procedurer. Herefter blev traktaterne behandlet i de respektive parlamenter. Både Lagtinget og Folketinget har givet samtykke til aftalerne, og Udenrigsministeriet modtog den 14. december 2022 noter fra hhv. Island og Norge, der bekræfter, at disse staters parlamenter nu også har givet deres samtykke til grænseaftalerne. De kan derfor træde i kraft efter deres indhold.

Traktaterne fastlægger de maritime grænser nord for Færøerne. Inden for området har Færøerne eksklusive rettigheder til alle ikke-levende ressourcer (olie, gas og mineraler) og visse levende ressourcer som f.eks. snekrabber.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126