23948sdkhjf

Norsk by-færge i Stockholm skal sejle autonomt

Elektrisk byfærge i Stockholm skal med tiden blive verdens første, kommercielle, selvstyrende færge

Det er det norske værft Brødrene Aa, der skal bygge den 12 meter lange el-færge, der skal sættes ind på ruten Kungsholmen og Søder Mellarstrand i Stockholm i april 2023. I første omgang kommer der en besætning ombord, men på sigt er det meningen, at færgen skal være selvstyrende og kun overvåges fra et kontrolcenter. Det skriver tu.no.

Konceptet bygger til dels på erfaringer fra en minifærge i Trondheim, hvor selskabet Zeabuz har udviklet autonomifunktionen, og som også deltager i projektet til Stockholm.

Færgen bygges i kulfiber og bliver, hvad selskaberne bag kalder, verdens første kommercielle, autonome færge.

- Vi har lært meget af vores projekt i Trondheim, og nu er vi klar til at tage det næste skridt i at skabe verdens første kommercielle autonome byfærge. Teknologien vil stort set være den samme, men i Stockholm vil vi for alvor teste autonomisystemet i daglig drift med passagerer på en måde, som ingen har gjort før. Det her bliver utrolig spændende, siger Erik Dyrkoren, administrerende direktør i Zeabuz til tu.no.

Byfærgen får plads til 25 personer og cykler og har et åbent, overdækket passagerdæk med på- og afstigning i begge ender. Færgen vil have 15 timers kontinuerlig elektrisk drift hver dag.

Selskaberne bag projektet peger på, at der er betydelige behov i fx europæiske storbyer for autonom byfærgedrift, hvor de elektriske selvstyrende færger kan være med til at holde både omkostninger og CO2-udledninger nede.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14