23948sdkhjf

Nyt landstrømsanlæg på vej til Aarhus Havn

Med nyt landstrømsanlæg kan aarhusianere se frem til mindre os fra fx krydstogtskibe

Aarhus Havn har allerede et landstrømsanlæg til Molslinjens hurtigfærger, og nu er turen kommet til krydstogtskibene, der ligger til midt inde i byen. Det nye anlæg kommer til at ligge på kajen umiddelbart over for Dokk1.

Landstrømsanlægget er medfinansieret af EU­CEF-­midler og Aarhus Kommunes Klimafond.

- Vi forventer, at krydstogtskibene fra 2023 kan anløbe Aarhus Havn, koble sig til landstrøm og holde motoren kørende på el, når skibet ligger stille. Dermed kan vi tilbyde et reelt grønnere og mere bæredygtigt alternativ til dieselmotorerne, fortæller Anne Zachariassen, COO i Aarhus Havn i forbindelse med præsentationen af det nye anlæg.

Hun oplyser endvidere, at havnen også undersøger, om andre store skibe kan tilslutte sig landstrøm i fremtiden fx containerskibe.

Landstrømsanlæg i Aarhus Havn

LANDSTRØMSANLÆG FOR KRYDSTOGT:

 Landstrømanlægget på krydstogtspladsen kommer til at bestå 7 stk. 20' container-moduler, der består af:

• 1 stk. mellemspændings switchgear container for indkommende (10kV) og udgående (6,6 eller 11kV) forsyning

• 4 stk. transformer container, der hver indeholder 2 stk. 4Mvar transformer, en for step down fra 10kV til 690Vac og en for step up fra 414V til 6,6kV eller 690V til 11kV

• 2 stk. Frekvensomformer container, det hver bestående 2 stk. 4MVA frekvensomformer

Det samlede anlæg kan forsyne krydstogtsskibene med enten 6,6kV eller 11kV med enten 50Hz eller 60Hz og anlæggets maksimale effekt bliver på 16 MVA, men Aarhus Havn har i første omgang nedsat den maksimale forsyning til 10MVA grundet det aktuelle behov. Opbygningen med de 7 containermodulerne, muliggør at anlægget er redundant, hvis effektbehovet reduceres til de 8MVA.

Containermodulerne vil til dagligt være hermetisk lukket, så derfor køles transformer og frekvensomformer modulerne via 2 stk. kondenseringsunits på anlæggets tag. Sammen med landstrømanlægget på krydstogtspladsen, er forsyningsselskabet Konstant ved at opføre en ny 60/10kV-station, der skal sikre at landstrømanlægget, kan modtage den ønskede effekt, som vi skal kunne levere til krydstogtsskibene via landstrømanlægget.

På kaj 129 og 131 (krydstogtskajen), hvor krydstogtsskibene skal modtage landstrømforsyningen, etableres lige nu fundamenter for 10' switching-container og to forsyningsudtag til den mobile kabelvogn (Cable Management System /CMS). Ved at forsyne en mobilkabelvogn fra forsyningsudtag 1 eller 2, vil det være muligt at forsyne krydstogtskibene over en strækning på ca. 200m langs kaj 129-131.

Kilde: Aarhus Havn

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Så har Næstved Havn fundet sin ny havnedirektør
Hovhov, skibe skal da ikke i CO2-kvotehandel før lastbiler
Lov om jernbaner redder julen i USA - men fagforeninger er vrede
Kindkys og whisky-spyt på skoleskib: Chef var fuld og husker ikke episoderne
NGO får medvind mod rederiers fragt af plastaffald ud af Europa
Adstadigt var tempoet, da gigant-nacelle skulle ned til havnen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.14