23948sdkhjf

'Rekreativ mole' skal beskytte Glyngøre Havn mod havets brutalitet

Glyngøre Havn står over for en udvidelse. En central del af dette er en nyskabende ydermole, der med en række aktivitetsmuligheder vil udgøre en del af Glyngøre Maritime Center. Molen består af fem knudepunkter for rekreative oplevelser på og ved vandet. Samtidig vil molen medvirke til at beskytte det nye havneområde fra Limfjordens ofte vilde vande.

Molen kan bruges af frilufts-, outdoor- og sportsudøvere blandt lokalområdets beboere, foreninger og institutioner, beboere fra nabobyer og andre dele af Skive og Morsø Kommuner samt turister. Den vil også kunne bruges til forskellige større events og arrangementer.

Projektet har en samlet anlægssum på 35,6 mio. Kr., og det har nydt stor opbakning fra en række fonde og foreninger. Heraf støtter Realdania med 8 mio. kr. Spar Vest Fonden med 8 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har i 2021 støttet med 8 mio. kr. Derudover har lokale virksomheder også bidraget økonomisk.

Nu arbejdes der videre med projekteringen i en styregruppe, samtidig med at myndighedsbehandlingen færdiggøres. Udbud af etableringsopgaven forventes at ske i sommeren 2023. Hvis alt går vel, stikkes spaden i fjorden inden udgangen af 2023, så hele anlægget kan indvies og tages i brug i foråret 2025.

Den nye mole og de rekreative knudepunkter

Den nye ydermole bliver 250 meter lang med adgang til Limfjorden og vanddybder, der spænder fra 0 til 8 meter. Molen får fem knudepunkter, heraf placeres det ene på land:


Fjordhuset indeholder 204 kvm og giver mulighed for at deltage i rekreative aktiviteter, ligesom der er plads til forsamlinger, omklædningsfaciliteter, grejopbevaring og lignende. Det udformes som en klynge af tre huse, bundet sammen af et stort tag. Huset byder på en 360 graders udsigt over Limfjorden, havnen, byen og det øvrige landskab.


Klippebadet ligger tættest på strand og land. Her vil der være minimal indflydelse fra den ’hårde’ natur, og med sine små vanddybder og beskyttende stensætninger betegnes det som et ideelt sted for læring og leg.


Badepunktet udformes med forskellige rumligheder i og omkring hele huset. På begge sider af molen, nede ved vandspejlet og oppe i højden skabes både læ for vinden, udsigt og ophold i samspil med aktiviteter i vandet. Aktiviteter, som kan udfolde sig på den rolige side mod havnen og den vilde side mod Limfjorden - samt det kolde gys i fjorden og den varme oplevelse i sauna og vildmarksbad.


Fjordhaverne er markeres som et mekka for folk, der elsker havets madgaver, ligesom naturformidlingsaktiviteterne kommer til deres ret. Fra broanlæg og flydende trædæk kan man besøge tangplantager, muslingefarm eller deltage i hummerfangst. Fjordhaverne formes som et amfi-trappelandskab, der folder sig ned ad ydermolen.


Endepunktet markerer indsejlingen til havnen og er ydermolens afslutning, hvor man har vand til tre sider, og hvor vanddybderne er størst. Udformet som en platform, der peger i seks forskellige retninger, tilbyder Endepunktet forskellige oplevelser med og ved vandet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094