23948sdkhjf

Energiselskab udpeger foretrukne leverandører til Danmarks største havvindmøllepark

Det tyske energiselskab RWE har netop udvalgt to foretrukne leverandører til vigtige dele af det elektriske transmissionssystem i forbindelse med havmølleparken Thor. 

Der er indgået aftale om at igangsætte de indledende arbejder. 

Siemens Energy bliver den foretrukne leverandør hvad angår design, levering af hovedkomponenter og bygning af højspændingsstationen på land. Arbejdet vil blive ledet af virksomhedens Offshore Center of Competence beliggende i Ballerup, Danmark. 

HSM Offshore Energy er ligeledes valgt som foretrukken leverandør til design, konstruktion, installation og idriftsættelse af offshore-transformatorstationen og dens fundament.

I forbindelse med byggeriet af Danmarks hidtil største havmøllepark vil RWE bygge to transformerstationer, der skal forbinde vindmølleparken med det danske net. 

Transformatorstationen på havet er vindmølleparkens ”hjerte”: her opsamles elektriciteten produceret af de enkelte vindmøller og omdannes til transmissionsspænding. Den grønne strøm vil blive transporteret til den nybyggede landbaserede transformerstation i Volder Mark, som ligger tæt på kysten og den tilstødende nettilslutning til den danske netoperatør Energinet, gennem eksportkabler. En aftale om nettilslutning for Thor blev allerede underskrevet mellem RWE og Energinet i foråret 2022.

Siemens i Lemvig

RWE har købt grunden i Lemvig kommune, hvor den landbaserede transformerstation skal ligge, og har udført undersøgelser omkring jordforhold og arkæologi. 

Siemens Energy vil påbegynde designarbejde, efterfulgt af indkøb af hovedudstyr og forberede ansøgninger om byggetilladelse. Det forventes, at anlægsarbejdet kan sættes i gang på stedet i foråret 2023. 

Siemens Energy planlægger at udføre anlægsarbejdet sammen med MT Højgaard Danmark.

HSM Offshore Energy

Den globale virksomhed HSM Offshore Energy har sammen med sin ingeniørunderleverandør Iv-Offshore & Energy allerede leveret adskillige offshore-transformerstationer til Energinet i den danske del af Nordsøen. 

Ud fra deres erfaring og tekniske knowhow har de skabt et yderst effektivt design til RWEs Thor-transformerstation og dens fundament. Dette reducerer såvel mængder af stål og brugen af energi under fremstillingen – den nødvendige stål bliver produceret i Europa. 

Installationen af jacketfundamentet på en vanddybde på ca. 27 meter og selve installationen af transformerstationen forventes at finde sted i 2025 – efterfulgt af idriftsættelse og test af offshore-transformerstationen i 2026.

Thorsminde Havn

Med henblik på at drive og vedligeholde vindmølleparken vil RWE etablere en servicebase på Thorsminde havn. 

RWE har til hensigt at bidrage til den lokale økonomi og lokalsamfundet ved at skabe op til 60 job på lang sigt. Dette omfatter teknikere, ingeniører, søfartspersonale samt besætning til servicefartøjerne. 

Det forventes, at den nye servicestation vil være fuldt operationel fra 2026 og frem. 

RWE planlægger at drive sin vindmøllepark i mindst 30 år fra Thorsminde havn.

Når Thor havvindemøllepark er fuldt operationel, hvilket efter planen finder sted senest i 2027, vil den være i stand til at producere nok grøn strøm til at forsyne det, der svarer til forbruget i mere end én million danske husstande.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Thor Havvindmøllepark
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5