23948sdkhjf

Silobrand på Studstrupværket går ind i afgørende fase

Branden på Studstrupværket går efter planen ind i en ny fase lørdag - nemlig den endelige indsats. Vindretningen vil spille en stor rolle

De sorte skyer over Studstrupværket er måske på vej til at fordufte. I hvert fald er der udsigt til en ny fase af slukningen.

Det skriver TV2-Østjylland. 

- Omkring middagstid lørdag er forventningen, at vi går ind i den endelige indsats, bekræfter beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl, Østjyllands Brandvæsen.

Det skyldes ikke mindst de seneste dages arbejde på stedet, hvor en fjernstyret bulldozer fra Forsvaret er blevet sat ind.

- Vi har haft enorm stort fremskridt på bortkørsel af det brændende materiale. Det er takket være den fjernbetjente bulldozer fra Forsvaret. Bortset fra et nedbrud på tre-fire timer torsdag mellem klokken 18 og 21.30, så har den kørt uafbrudt, siger beredskabsdirektøren.

Bulldozerens opgave består i at tage det brændende materiale og flytte det så tæt på portene som muligt, så entreprenørmaskinerne kan få fat på det. Af hensyn til sikkerheden har man ikke folk inde i selve siloen, fordi man i lang tid har været bekymret for bygningens tagkonstruktion.

Med Forsvarets hjælp har man nu fået flyttet så meget materiale ud af siloen, at der er plads til at træpillerne kan ekspandere og vokse, hvilket sker, når man hælder vand på. Og det er netop, hvad der vil ske i den endelige indsats: Enorme mængder vand vil blive hældt på materialet i siloen.

- Havneberedskabet kobles på med vandkanoner og tankvogne. Der er meget stor pumpekapacitet, og forhåbentligt kan det få bugt med branden, lyder håbet fra Kasper Sønderdahl.

Han understreger, at man ikke præcist kan sige, hvornår branden er slukket, når man går i gang med den endelige indsats.

- Det kan tage fra fem timer til flere dage. Jeg ved det simpelthen ikke, siger han.

Når der bliver hældt vand på branden, vil det skabe masser af røg. Det kan ikke undgås.

- Vejrprognosen lørdag middag lyder på stik vest, så røgen vil være ud over vandet. Det er dét, den endelige slukning skal times efter. Der vil være massivt meget røg, og derfor er vindretningen afgørende, slår Kasper Sønderdahl fast.

Silobranden begyndte torsdag den 22. september og har altså brændt i mere end to uger. Røgen har med de skiftende vindretninger givet gener i store dele af Østjylland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082