23948sdkhjf

På kommandobroen står jagtkaptajnen

Peter Schinkel Stamp er chef på kongeskibet 'Dannebrog', der om sommeren fungerer som dronningens slot. 25. september fyldte han 60 år.

Gennem ni årtier har 'Dannebrog' tjent som kongehusets officielle og private residens. Skibet har sejlet Christian X og senere kong Frederik IX rundt i kongeriget, og nu er det dronningen, der benytter det 80 meter lange skib med den karakteristiske gule skorsten.

Da hun dette forår gik om bord for at indlede sommerens sejladser til blandt andet Helsingør, Aarhus, Slagelse og Tønder, kunne hun og besætningen fejre, at det er 90 år siden, der første gang blev hejst kommando på skibet.

I de seneste år har det været med Peter Schinkel Stamp ved roret.

Han overtog kommandoen 1. februar 2019 og blev ved den lejlighed udnævnt til dronningens jagtkaptajn. Han er desuden kongehusets kontakt til søværnet, ligesom han fungerer som rådgiver i maritime spørgsmål.

25. september fyldte han 60 år.

Peter Schinkel Stamp blev optaget på Søværnets Officersskole i 1982, og siden har han gjort karriere i værnet, blandt andet på flere flådefartøjer og i Forsvarskommandoen.

Inden han tiltrådte stillingen på 'Dannebrog,' var han chef for Center for Sergent- og Maritim Uddannelse ved Søværnets Skole i Frederikshavn.

Kongehusets traditioner og arbejdsgange var Peter Schinkel Stamp dog i forvejen bekendt med, da han i to perioder har været dronningens adjudant, senest fra 2003 til 2005.

Dengang kom han også på kongeskibet, men nu er ansvaret hans. Under sig har han ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige, som er udvalgt af søværnet.

'Dannebrog' har flere gange bragt den kongelige familie til Færøerne og Grønland, ligesom dronningen og prins Henrik har aflagt besøg i Athen og andre europæiske havne.

Skibet er således beredt på lidt af hvert, men måtte dog i sommeren 2021 indstille sejladsen for en periode på grund af et dobbelt motorstop. Det fik blandt andet konsekvenser for dronningens besøg i Grønland, som måtte udsættes til et senere tidspunkt.

Med til jobbet som jagtkaptajn hører også ansvaret for ceremoniellet i forbindelse med 'Dannebrogs' deltagelse i officielle begivenheder. Som da dronningen tidligere i september i anledning af sit 50-års regentjubilæum inviterede til frokost om bord.

Med den begivenhed kan Peter Schinkel Stamp igen føje nyt til de foredrag, han holder om skibet.

Her fortæller han ifølge foredragsvirksomheden Athenas om skibets historie, dets betydning for monarkiet, ligesom han giver tilhørerne et indblik i de mange opgaver, der skal løses, når dronningen og hendes familie er om bord.

"Krydret med flotte billeder og videoklip fra skibet, føler man næsten, at man er til søs med dronningen", skriver Athenas på sin hjemmeside.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Maritimt Synspunkt: E-metanol kan gøre eksisterende færger grønne
Norsk by-færge i Stockholm skal sejle autonomt
Investeringseventyret i Hanstholm er slut - "Sådan går det, når businesscasen ikke er stærk nok"
Flertal for nedrivning af omstridt Mærsk-bygning
Giver ikke op så let: På denne ø skal købmanden bare overleve
Tager uundgåelig beslutning efter år med underskud og flere hundrede millioner i gæld
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.172