23948sdkhjf

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat

En uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet konkluderede i begyndelsen af september, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i Danmark 1. april 1990 – kun en uge før den fatale påsatte brand. Og på baggrund af det har “Støttegruppen for efterladte og overlevende efter Scandinavian Star" skrevet et brev til Erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de beder om en erstatning.

- En erstatning vil være en erkendelse af statens ansvar, men det vil også være en erkendelse af, at de overlevende har fået en forkert historie gennem 32 år, siger Jan Harsem, der mistede sin gravide hustru i brandkatastrofen, til Radio4.

Også danske Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, mener, at en erstatning vil være en hjælp.

- Men bliver ikke lykkeligere af en erstatning, men jeg mistede min far og min bror i ulykken, og i 32 år er jeg blevet holdt hen af usandheder, siger han til Radio4. 

Ulykken kaldes den største, maritime katastrofe i nyere dansk historie. Færgen Scandinavian Star stævnede ud fra havnen i Oslo den 6.april 1990 med 482 passagerer og besætningsmedlemmer om bord. På turen til Frederikshavn udbrød en omfattende brand på færgen, og 159 personer mistede på tragisk vis livet, 33 af dem var danskere. 

Enhedslistens Søren Søndergaard, der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian Star ser positivt på ønsket om erstatning.

- Hvis de danske myndigheder havde passet deres arbejde, var de 159 personer ikke døde. Så der skal komme en eller form for anerkendelse fra danske stat. Søren Søndergaard vil dog ikke sige, hvor stor en erstatning, han mener, de skal have, men synes, at det er vigtigt at erkende sit ansvar. - Vi må finde et niveau, hvor flertallet af de efterladte føler, at de har fået en fair erkendtlighed, men man kan jo aldrig nogensinde gøre den fejl god igen, siger Søren Søndergaard til Radio4.

Også advokat Mads Pramming bakker de pårørende op. Han har de seneste år har ført sagerne om Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’ mod den danske stat og vundet.

 - Jeg ser det som en god sag for de pårørende, fordi rapporten konkluderer at staten lavede en fejl, siger Mads Pramming til Radio4.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Aarhus Havns seniorslæber blev bygget i Texas under krigen
Skarpt fald i dansk eksport
Rederiet Høj skifter navn
Første brodrager bliver i dag sejlet ud på Storstrømmen
Nakskov Havn får lov til at udvide sejlrende til større skibe
Evergas-CEO fratræder til nytår
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.125