23948sdkhjf

Designet af nyt havforskningsskib er sendt i udbud

Skibsdesignere har endnu tre uger til at byde ind på design af en afløser til det nu 40-årige havforskningsskib ’Dana’

DTU har nu sendt det endelige design af en afløser til havforskningsskibet ’Dana’ i udbud. Ansøgningsfristen for at deltage i udbuddet er 25. august.

(...) med det design, der skal projekteres, kan vi glæde os til at få et nyt topmoderne og multidisciplinært forskningsskib. Fritz Köster, institutdirektør ved DTU Aquatic Resources

Det er flere års arbejde hos DTU, der muliggør, at projektet med det nye skib nu er så detaljeret beskrevet, at der kan laves et design, som senere kan danne grundlaget for et EU-udbud blandt prækvalificerede værfter på at bygge skibet.

Processen med at udvikle en afløser til den nu godt 40 år gamle ’Dana’ blev igangsat i 2018 med, at skibsdesignvirksomheden Knud E. Hansen fik opgaven med at lave et konceptdesign på et omkring 65 meter langt havforskningsskib. Sideløbende skulle Knud E. Hansen også lave et feasibility-studie og en businesscase, hvor bl.a. effektiviseringspotentialet med en nybygning blev holdt op imod en fortsat drift af den nuværende ’Dana’.

Ifølge DTU er udkommet af disse analyser i den mellemliggende periode også blevet suppleret med omfangsrige brugeranalyser fra de medarbejdede og partnere, der til dagligt har berøring med DTUs havforskningsaktiviteter.

Klar i 2026

- Jeg er meget glad for, at vi er nået hertil. Offentliggørelsen af designudbuddet er et vigtigt skridt i processen med at bygge et nyt havforskningsskib. Og med det design, der skal projekteres, kan vi glæde os til at få et nyt topmoderne og multidisciplinært forskningsskib, siger institutdirektør ved DTU Aquatic Resources og skibsreder for ’Dana’ Fritz Köster.

Den nye ’Dana’ skal bygges til sejlads i polare havområder og have plads 38 ombordværende, hvoraf størstedelen vil være forskere. Det er ambitionen, at det nye skib, der har projektnavnet ”Dana V”, skal kunne idriftsættes i 2026.

Finansieringen støttes med bidrag fra både DTU og den danske stat samt fondene A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond samt Orient’s Fond.

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094