23948sdkhjf

Russisk våbenskib udstyret med Danfoss-teknik på vej til Krim

Danfoss’ russiske datterselskab solgte i 2017 varmevekslere til to russiske våbenskibe. Et af dem er lige nu på vej til Krim, hvor det skal indgå i Sortehavsflåden

Det topmoderne russisk våbenskib ‘Gennady Dmitriev’, som har to varmevekslere fra den danske koncern Danfoss indbygget i det centrale kølesystem, er lige nu vej ned ad Volga-floden mod byen Sevastopol på Krim, som Rusland ulovligt annekterede i 2014.

Hvis Danfoss havde udført en ansvarlig due-diligence...så stod det jo klart, at slutkunden var det russiske militær Jacob Dahl Rendtorff, professor på RUC

Det skriver det undersøgende medie Danwatch fredag.

På Krim skal skibet endeligt færdiggøres, hvorefter det skal indgå i det russiske militærs Sortehavsflåde, der, udover at være involveret i kampe med ukrainsk militær, også er med til at blokere for civil skibstrafik i Sortehavet, herunder leverancer af korn.

Våbenskibets sejlads mod Krim, der startede den 17. juni, fremgår af en nyhed på skibsværftet Vympels hjemmeside samt på Telegram, hvor værftet har vedlagt en række billeder og video, som Danwatch har fået verificeret.

Danfoss har tidligere erkendt over for Danwatch og DR, at det russiske datterselskab Ridan har solgt varmevekslere til ‘Gennady Dmitriev’ samt et andet våbenskib, der er designet til at kunne sejle op på siden af krigsskibe og ubåde og omlaste ammunitionen på åbent hav.

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel værftet nu er underlagt sanktioner,” har Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss, tidligere skrevet.

Danfoss’ datterselskab vandt udbuddet på varmevekslerne i 2017, og i kontrakten fremgår det helt tydeligt, at de skulle bruges til to våbenskibe. Skibsværftet Vympel havde desuden dengang meldt ud, at ‘Gennady Dmitriev’ skulle til Sortehavsflåden på Krim, mens det andet skulle til den russiske flåde i Østersøen.

På tidspunktet for salget var Rusland underlagt EU-sanktioner som følge af annekteringen af Krim, og blot et halvt år forinden havde FN også fordømt en række grove menneskerettighedsbrud begået på Krim-halvøen.

Møder kritik fra eksperter

Salget af varmevekslerne har medført kritik fra flere eksperter, herunder professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, der mener, at Danfoss’ handler er i strid med FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP).

- Hvis Danfoss havde udført en ansvarlig due-diligence (risikovurdering, red.) i forhold til leverandørkæde og slutprodukt, så stod det jo klart, at slutkunden var det russiske militær, og at varmevekslerne skulle bruges til et våbenskib på Krim, siger han.

Erhvervsstyrelsen meldte i sidste uge ud, at man er gået i gang med at undersøge, om Danfoss har overtrådt love og regler i forbindelse med salg af komponenter til russiske krigsskibe.

Derudover skal forsvarsminister Morten Bødskov (S) sammen med repræsentanter for Udenrigsministeriet redegøre for Danfoss’ handler med det russiske militær i Udenrigspolitisk Nævn.

Danfoss har tidligere oplyst til Danwatch, at de har foretaget en intern undersøgelse af sagen. Den endte med, at virksomheden frikendte sig selv for ethvert brud på retningslinjer og sanktioner.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141