23948sdkhjf

Tilstod med tårer i øjnene - Brite kendt skyldig i dødelig kollision

En 30-årig styrmand tilstod med tårer i øjnene, at han havde drukket og talt i telefon, da hans skib kolliderede med et andet skib i december sidste år

En decembernat klokken 03.30 sidste år sejlede et britisk skib mellem Ystad og Bornholm. På skibets bro sad en 30-årig brite som eneste mand og styrede skibet.

Han havde drukket, men var stoppet før sin vagt. På en tablet kørte en app, der gør det muligt at tale med tilfældige mennesker. Sådan fik han de sene timer til at gå med noget.

Torsdag er han blevet idømt et år og seks måneders fængsel for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, fordi han sejlede skibet "Scot Carrier" ind i det danske skib "Karin Høj".

Med lav stemme og tårer trillende ned ad kinderne erkendte styrmanden sig skyldig i alle anklager. I overværelse af pårørende, der hørte den 30-åriges forklaring.

De to mænd, der var om bord på det danske skib, døde i forbindelse med kollisionen. Den ene blev fundet i skibets kahyt af dykkere, mens den anden aldrig er fundet.

Styrmanden så forud for ulykken noget hvidt lys - et andet skib - og slog med det samme fuld bak. Men det virkede ikke, konkluderede den 30-årige.

- Og så hører jeg et dybt bump, fortalte han via en tolk i Københavns Byret.

Efter kollisionen er den 30-årige styrmand i en tilstand af forvirring og chok. Han prøvede at få skibet under kontrol, efter at det var slået ud af kurs ved sammenstødet. Han valgte ikke at vende skibet.

"Fuck me" - fuck mig - kan man høre styrmanden sige under et opkald med kystvagten, hvor skibets kaptajn blev bedt om at vende skibet rundt og sejle tilbage til ulykkesstedet.

Egentlig skal der være to på broen, når det er nat. Der skal være en, der holder udkig. Men det var der ikke. Personalet bliver brugt til dagarbejde i stedet, og så kan de ikke arbejde om natten.

Desuden er de systemer, der skal advare om andre skibe, blevet slået fra - en dårlig vane, sømændene på skibet havde - og derfor hørte styrmanden ikke de alarmer, der ellers ville have advaret ham.

- Jeg vil gerne sige til afdødes familie og venner, hvor ked af det jeg er. Hvis man talte med nogle, jeg kender, vil de sige, at jeg ikke ville gøre nogen noget ondt, sagde styrmanden afslutningsvist.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14