23948sdkhjf

Smitteudbrud og nedlukninger gør indhug i Kinas eksport

Kinas udførsel af varer viste i april den laveste vækst i næsten to år, mens importen var uændret på årsbasis

Kinas vækst i eksporten var i april den laveste i næsten to år, og det skyldes til dels at mange fabrikker var lukket samt flaskehalse i havne og transportsektoren på grund af nye udbrud af coronasmitte.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Eksporten var i april 3,9 procent højere end i samme måned året før. Det er den laveste vækst siden juni 2020. Det fremgår af tal offentliggjort af toldmyndigheder mandag.

Importen i den forgange måned var uændret i forhold til april 2021. I marts faldt importen med 0,1 procent på årsbasis.

Ifølge AFP skyldes det blandt andet tilbageholdenhed blandt mange forbrugere på grund af coronarestriktioner på tværs af Kina.

Kinas største by, Shanghai, var i hele april stort set afskåret fra resten af landet på grund af en omfattende nedlukning, som de lokale myndigheder indførte.

Nedlukningen skulle få has på det største udbrud af coronasmitte, siden virussygdommen første gang blev opdaget i den kinesiske by Wuhan i slutningen af 2019.

Mange fabrikker i Shanghai-området er blevet tvunget til at indstille produktionen, og mangel på lastbilchauffører fik mængden af varer til at hobe sig op i byens havn i april.

Også i andre byer, inklusive hovedstaden Beijing, er myndigheder begyndt at indføre restriktioner på grund af tilfælde af smitte med covid-19.

Alt sammen er det med til at hæmme økonomien, påpeger Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen, i en kommentar til mandagens tal.

- Kinesisk økonomi møder kraftig modvind her i andet kvartal. Arbejdspladser og havne er lukket ned, og det gør det svært at holde fart på den økonomiske aktivitet, siger han.

Danmark og andre lande vil ifølge Allan Sørensen også blive påvirket af de aktuelle problemer i Kina.

- Kina er verdens næststørste økonomi, og utrolig vigtig for de globale forsyningskæder. Nedlukningerne får også negative konsekvenser for resten af verdensøkonomien, siger cheføkonomen.

Styret i Kina har konsekvent fulgt en strategi om nultolerance over for smitteudbrud. Det indebærer, at der bliver reageret omgående med nedlukninger, massetest og andre tiltag for at bremse spredning af smitte.

I Beijing blev millioner af indbyggere mandag hjemme på grund af nye udbrud af smitte, som har fået myndighederne til at kræve, at folk arbejder hjemmefra. Mange undergrundsstationer var stort set tomme i myldretiden.

- Jeg føler mig meget utilpas ved synet af så få mennesker rundt omkring, siger Wang, en midaldrende rengøringsdame, til AFP.

En Apple-butik i et populært indkøbsområde i Beijing blev beordret lukket, efter at den kortvarigt var åbnet mandag morgen

Søndag blev der konstateret 4333 nye tilfælde af coronasmitte i Kina. Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Desuden var der 11 nye coronarelaterede dødsfald.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109