23948sdkhjf

Efter gammel miljøvurdering forsøger EL at bremse Lynetteholm

Enhedslistens tålmodighed med byggeriet Lynetteholm er bristet.

Partiet skærper sin modstand mod projektet og stiller et beslutningsforslag om helt at stoppe det.

Det siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- De seneste afsløringer på miljøområdet, hvor det jo viser sig, at miljøvurderingerne hviler på et meget spinkelt og forældet grundlag, er dråben, der får bægret til at flyde over for os, siger hun.

Senest er det kommet frem, at miljøvurderingen i forbindelse med byggeriet af Lynetteholm bygger på én enkelt 40 år gammel artikel fra USA.

Enhedslistens forslag skal ses som en appel til de partier, der de seneste måneder har øget kritikken af den kunstige halvø ud for Københavns Havn.

- I og med at vi hører flere kritiske røster i forhold til Lynetteholm-projektet, håber vi selvfølgelig, at det her vil kunne samle et flertal til at få stoppet projektet.

Lynetteholmen er det største byggeprojekt siden anlæggelsen af Christianshavn.

I forbindelse med byggeriet skal der fjernes 2,5 millioner tons slam. Det er blevet besluttet, at det skal dumpes i Køge Bugt.

Lynetteholmen bliver blandt andet bygget for at imødekomme mangel på boliger. Når øen er færdig i år 2070, skal der være plads til 35.000 beboere.

Desuden skal halvøen fungere som stormflodssikring.

Idéen blev præsenteret i efteråret 2018. Det var af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S).

Enhedslisten har længe været modstander af projektet og de miljømæssige konsekvenser.

Partiet stillede partiet i november sidste år et beslutningsforslag om at få det sat på pause. Det blev dengang forkastet.

- Vi hører nu, at partier lige fra Venstre til Radikale er kritiske overfor et projekt, som de jo selv har stemt for, siger Mai Villadsen.

- Og det her forslag vil give dem mulighed for at tone rent flag og som minimum sætte projektet på hold, indtil der er klarhed over, hvad der er op og ned.

Lynetteholmen er desuden ved at udvikle sig problematisk for flere ministre i regeringen.

Flere partier forholder sig stærkt kritisk til regeringens håndtering af en henvendelse fra Sverige om at stoppe dumping af slam i Køge Bugt.

Både transportminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i flere samråd i sagen. Det kan i sidste ende udløse en næse til ministrene.

Og kritikken er altså taget til, efter at DR i denne uge kunne fortælle, at "de omfattende studier" af miljøkonsekvenserne ved byggeriet bygger på en gammel artikel.

Ifølge den ene af artiklens amerikanske forfattere, Fred Lee, kan artiklen slet ikke bruges i forbindelse med slam-dumping i Køge Bugt.

Flere kommuner har forenet sig i Alliancen mod Lynetteholm. Senest har Dragør Kommune sluttet sig til. Den består af otte kommuner med Køge-borgmester Marie Stærke (S) i front.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141