23948sdkhjf

Banebrydende intelligent køl vises frem i Københavns Havn

Udviklingsselskabet Dacoma bruger WMTC22 i København til at vise sin prototype på fremtidens arbejdsbåd, der altid ligger stabilt i vandet.

Udfordringen til søs er naturligvis, at bådene altid gynger og krænger, hvilket kan besværliggøre eller helt umuliggøre maritime operationer, men nu har udviklingsselskabet Dacoma i Svendborg en løsning; nemlig en luftfyldt køl, der svinger i modtakt til bølgernes bevægelser. Båden kan i disse dages ses i Københavns Havn, hvor den vises frem i forbindelse med den maritime messe WMTC22.

Den luftfyldte svingkøl ’Airkeel’ er i prototypen monteret på en ProZero-båd fra det danske Tuco-værft, som et eksempel på fremtidens arbejdsbåd, der hverken gynger eller krænger.

Kølen styres af specialudviklet software, så den svinger i modtakt med bølgerne. På den måde ligger båden hele tiden fladt på vandet, og gør det nemmere og sikrere at sejle og stige af og på, selv når der er bølger.

Første gang

’Airkeel’ens opfinder er tyskfødte Arnd Baurichter, der også deltager i WMTC22 for at vise kølen frem internationalt for første gang.

- Vi har mødt mange udfordringer, men også fået fin støtte fra investorer og samarbejdspartnere, så vi er meget spændte på nu at vise, hvor langt vi er nået, siger Arnd Baurichter, stifter af og direktør for Dacoma Aps i forbindelse med præsentationen.

Han stiftede firmaet i 2019 med et patent i hånden og efter tre års udvikling af selve kølen og den intelligente software, som styrer bevægelserne, er Dacoma nu klar til at vise prototypen frem for den maritime branche.

Arbejdsro uanset vejret

Perspektiverne for denne danske svingkøl-opfindelse er ifølge Arnd Baurichter store og kan spare rederier og vindmøllefarme og andre, der arbejder på havet, for store summer i tabt arbejdstid.

- De kan med svingkølen sejle ud på en dårlig vejrdag, hvor de ellers måtte blive i land. Og komforten for de ombordværende vindmølleteknikere, som måske ikke er søstærke søfolk, bliver mærkbart bedre, forklarer han.

Dacoma har modtaget finansiering til kølprojektet fra EU og flere danske fonde. Demonstrationen af ’Airkeel’ på en ProZero-båd fra Tuco Marine sker i kraft af EU-projektet AMCOSTAR, som Dacoma deltager i.

 

Fakta om Dacoma:

Dacoma udvikler, designer, bygger og tester udstyr til mandskabstransport- og arbejdsbåde, som primært anvendes i marine- og offshore-industrien. Dacomas primære, potentielle kunder er operatører/brugere af hurtiggående mandskabstransportbåde og bådebyggere, som udvikler og bygger både til offshore wind-industrien, aquaculture/fiskefarme, offshore-byggepladser, defence, coast guards, søredning, lodstjenester, super yachts og udflugtsbåde. Udstyret monteres på alle gængse bådtyper som étskrogsbåde og flerskrogsskibe op til 30 meters længde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088