23948sdkhjf

Museum får millioner til ny udstilling af skibsmodeller

Hidtil har Museet for Søfart kun udstillet et begrænset antal af museets samling af skibsmodeller men med en millionbevilling forventer museet at kunne vise hele samlingen frem - og mere til.

Med en bevilling på tre millioner kroner fra Aage-Louis Hansen Fonden kan Museet for Søfart i Helsingør gøre sin store samling af skibsmodeller permanent. Hidtil har det kun været en meget begrænset del af museets store modelsamling, der har været udstillet, men med den nye bevilling kan hele samlingen på over 200 skibsmodeller vises frem.

- Nu kan vi endelig vise hele samlingen frem og give gæsterne indblik i samlingen og det imponerende håndværk, der ligger bag hver eneste skibsmodel. Både i en fysisk udstilling på museet og i en ny online database, så man kan dykke ned i samlingen hjemmefra. Det bliver guf for modelelskere og for alle andre, der er fascineret af håndværket og de spændende historier, skibsmodeller gemmer på, fortæller chefkurator Marie Ørstedholm, M/S Museet for Søfart i forbindelse med bevillingen. 

Samlingen fortæller 400 års dansk søfartshistorie, og Marie Ørstedholm ser især frem til muligheden for at kunne supplere modelsamlingen med film, lyd, animationer og masser af information.

- Med moderne teknologi kommer gæsterne til at opleve modellerne på helt nye måder - både fortællemæssigt, håndværksmæssigt, visuelt og rumligt. De kommer med om bord på skibet og får mulighed for at opleve indretningen, konstruktionen og livet som det blev levet ombord på skibet. Det glæder vi os meget til, uddyber hun. 

For chefkurator Marie Ørstedholm er det en gammel drøm, der nu går i opfyldelse

- Med den nye udstilling får vi også mulighed for løbende at skifte modellerne ud med andre skibe fra museets egen samling, men også med spændende indlån fra andre samlinger og modeludviklere. Vi forventer, at den nye udstilling bliver et vigtigt nyt element i vores undervisningstilbud, rundvisninger og andre publikumstilbud, og vi glæder os meget til at vise den frem, siger hun.

Fra selve udstillingen bliver der også adgang til det nye digitale modelunivers, hvor gæsterne både kan udforske hele museets store skibsmodelsamling og stemme sine egne favoritmodeller direkte ind i udstillingen på museet.

Chefkurator Marie Ørstedholm kan dog allerede nu afsløre nogle af de skibsmodeller, som gæsterne kan se frem til at se i den nye permanente samling.

Det drejer sig blandt andet om modellen af skibet ‘København’, der, da skibet blev bygget i 1921, var verdens største sejlskib. ‘København’ forsvandt sporløst i december 1928 eller i januar 1929 med 59 mand om bord efter at have forladt Buenos Aires med kurs mod Australien. Modellen har stået på ØK’s hovedkontor.

Vagerkutteren ‘Løvenørn’, der er opkaldt efter Poul Løvenørn, der var en foregangsmand inden for sikkerhed til søs. Vagerkutteren blev i midten af 1800-tallet blandt andet brugt til at udlægge og vedligeholde søafmærkninger.

- Modellen er bygget i 1950’erne efter tegninger, som vi også har i vores arkiv. Det viser den dybde i samlingen, som vi gerne vil have, at vores kommende udstilling og database også formidler. Modellen har fine detaljer, bl.a. kan man se skrogets opbygning, fortæller Marie Ørestedholm.

Der bliver også plads til moderne skibe som ‘Torm Marianne’, der ifølge kuratoren er en klassisk værftsmodel, der er bygget til rederiet ved aflevering af selve skibet. Siden har Torm doneret modellen til Museet for Søfart.

En særlig plads i samlingen får Christian Nielsen, der fra 1950’erne til sin død i 1980’erne var tilknyttet museet. Officielt var han konservator, men han var især ansat pga. sit kendskab til træskibe og sin fremragende modelbygning. 

- Christian Nielsens arbejde var bl.a. baseret på hans egne systematiske opmålinger af danske skibstyper. Flere af de modelbyggere, vi har talt med, har uopfordret nævnt Christian Nielsens modeller som noget af det ypperste, fortæller Marie Ørstedholm.

Den nye udstilling bliver permanent, men der bliver også plads til udskiftning og nyheder.

Den nye udstilling forventes at åbne inden for de næste to år.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125