23948sdkhjf

Havnelobby: Tåbelig havnelov står i vejen for grøn omstilling

Grønne brændstoffer har potentiale til at blive et dansk energieventyr. Men der er brug for en revidering af havneloven, så havnene kan drive solcelle- og Power-to-X-anlæg, skriver direktør for brancheforeningen Danske Havne, Tine Kirk Pedersen, i et debatindlæg på mediet Altinget.dk.

Hun skriver blandt andet:

"Regeringens udspil indeholder blandt andet 1,25 milliarder kroner, til hvad man kan kalde direkte produktionsstøtte og 344 millioner kroner til at støtte den såkaldte PtX-teknologi. Så kursen er rigtig, men der skal set fra min stol mere til. For Havneloven står i vejen for den grønne omstilling."

"Vi foreslog derfor også i vores Power-to-X-strategi, at Havneloven revideres eller i det mindste justeres. I dag sætter loven begrænsninger på, hvilke energiformer der lovligt kan understøttes i en havn. Det er tåbeligt i en situation, hvor vi alle arbejder målrettet for grøn omstilling, og bestemmelsen stammer fra en tid, da Havneloven blev skrevet, hvor klimakampen ikke var prioriteret."  

"Som loven er, må havne kun eje og drive bølge- og vindenergi til eget brug eller til salg til elnettet. Vi foreslår, at Havneloven bliver gjort teknologi-neutral, så for eksempel både PtX-anlæg og solceller også kan blive en del af havnenes aktiviteter, både på land og på vand. Det kan det ikke i dag, og næppe nogen finder den begrænsning tidssvarende eller hensigtsmæssig," opfordrer Tine Kirk Pedersen.

Læs hele debatindlægget her.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141