23948sdkhjf

To måneder efter skududveksling: Nu er piratlig endelig overdraget til Nigeria

Der skulle gå næsten to måneder, før den danske fregat ’Esbern Snare’ kom af med de fire lig i lasten, som har ligget på køl siden en skududveksling mellem ni nigerianske pirater og danske elitesoldater den 24. november sidste år.

Det bekræfter Forsvaret i en pressemeddelelse.

Overdragelsen skete fredag eftermiddag, efter at Forsvaret havde fået diplomatisk tilladelse til at sejle ind i nigeriansk farvand for at overdrage ligene til de lokale myndigheder.

Overdragelsen skete ved, at to af fregattens gummibåde blev sendt i vandet med ligene, hvorefter de mødtes med et nigeriansk fartøj, der overtog ligene af de formodede pirater.

Herefter blev der underskrevet de nødvendige diplomatiske dokumenter, hvorefter gummibådene vendte tilbage til fregatten.

En pirat anklaget

I forbindelse med skududvekslingen døde fem formodede pirater. En af dem faldt over bord og blev aldrig fundet, mens fire andre måtte lade livet - de har derfor ligget på køl i to måneder.

Derudover blev fire anholdt. Tre af dem er siden blevet løsladt med en mindre båd med påhængsmotor, proviant og brændstof og sendt afsted ind mod den nigerianske kyst.

Den fjerde blev såret i skudvekslingen og fik amputeret sit ben. Derfor vurderede de danske myndigheder, at det ikke ville være forsvarligt at løslade ham til søs, fordi han var for alvorligt skadet og sidenhen blev indlagt på et hospital i Ghana.

Han blev efterfølgende fragtet til Danmark, hvor han den 7. januar blev fremstillet i et grundlovsforhør. Han sidder i skrivende stund varetægtsfængslet for drabsforsøg på de danske soldater.

Under retsmødet kom det frem, at den anklagede er en 39-årige nigerianske mand. Han nægter sig skyldig.

Han forklarede, at danske soldater fra en helikopter uden varsel skød mod båden med de formodede pirater først, hvorefter piraterne i båden besvarede ilden. 

Han afviste også, at han og de andre var pirater. De var sejlet ud for at fragte et skib hen til en flod, hvor det skulle lastes, lød hans forklaring ifølge Ritzau. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203