23948sdkhjf

Historisk ubåd overdraget til dansk museum

Strandet ubåd fra 1. Verdenskrig er overdraget til Sea War museet i Thyborøn.

Den banebrydende tyske ubåd ‘U 20’ sank i 1916 ud for kysten ved Vrist i Vesterhavet. Siden har den været under skiftende ejere, men nu er ubåden overdraget til Sea War museet i Thyborøn. ‘U 20’ skrev sig ind i historiebøgerne, da den i 1915 sænkede passagerskibet Lusitania. 1198 ombord omkom, og af dem var 128 amerikanere, der på daværende tidspunkt var neutrale i forhold til krigen i Europa. Med tabet af de mange amerikanere fik USA til at engagere sig i krigen og bidrog dermed til at Tyskland tabte 1. Verdenskrig. Det fortæller TV Midtvest.

Ubåden var meget avanceret for sin tid og havde rigtige dieselmotorer, men i 1916 strandede den ved kysten, og det lykkedes ikke tyskerne at bringe den flot. I stedet sprængte de ubåden i stykker, hvor den har ligget på ca. fem meters dybde siden. 

I 1979 blev resterne af vraget fundet af dykkeren Gert Normann Andersen, og det lykkedes ham at bjerge ubådstårnet, der i dag er en del af udstillingen på Sea War museet, som Gert Normann Andersen etablerede i 2015.

Læs også: Han renser vragfund fra havets dyb: Bingo! Så er det en savnet, tysk ubåd

- Det er ikke fordi, det har nogen økonomisk værdi det vrag, men det er en fantastisk historie, der er derude. Det er verdenshistorie, og derfor er det også så vigtigt for vores museum, at vi får den ubåd, siger Gert Normann Andersen til TV Midtvest.

Det er genindvindingsvirksomheden HJ Hansen, der via opkøb er kommet i besiddelse af ‘U 20’, og som nu har overdraget ubåden til Sea War museet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.112