23948sdkhjf

Niras vinder stort kystprojekt i Egypten

Den egyptiske regering har hyret den danske rådgivervirksomhed Niras til at deltage i et stort klimatilpasningsprojekt til i alt 105 millioner USD (690 mio. kr.)

Projektet skal beskytte Egyptens 1.000 km lange Middelhavskyst og det vidtstrakte Nildelta mod oversvømmelser, fordi kysten og Nildeltaet er under stærkt pres på grund af klimaændringer, der medfører erosion af kysten og øget risiko for oversvømmelse af deltaet.

- Egyptens middelhavskyst trues af erosion, fordi den ikke længere modtager de nødvendige aflejringer af de sedimenter fra Nilen, der tidligere styrkede og beskyttede kysten. Den stigende vandstand i Middelhavet medfører også øget indtrængning af saltvand i grundvandet, der flere steder bruges til vanding i landbruget. Sammen med risikoen for oversvømmelser af havvand, så kan landbrugsjorden ved middelhavskysten og i Nildeltaet blive alvorligt påvirket. Det kan true Egyptens fødevaresikkerhed, og det kan få alvorlige socioøkonomiske konsekvenser for millioner af mennesker, forklarer Niras’ projektleder Jan Dietrich, der efter adskillige års arbejde i Egypten har indgående kendskab til de lokale forhold, i en pressemeddelelse

Forebygge oversvømmelser

Langt størstedelen af Egyptens 100 millioner indbyggere bor i byer landsbyer langs Nilen, heraf lever 40 millioner i det vidtstrakte, frodige Nildelta. Men klimaændringer har sat det lavtliggende delta under alvorligt pres på grund af stigende vandstand i Middelhavet. Projektet vil på kort sigt forebygge oversvømmelser ved at bygge 70 km naturbaseret beskyttelse på fem særligt udsatte steder.

Langsigtet plan

Til at gennemføre opgaven har Niras indgået aftale med danske DHI Group om at assistere med at foretage risikoanalyser af oversvømmelser og kysterosion samt udvikle et varslings system.

Desuden er det aftalt med det hollandske Wageningen Universitet at vurdere risikoen for at salt havvand trænger ind i deltaet og ødelægger landbruget, og endelig skal den egyptiske rådgiver EcoConServ analysere de institutionelle og lovgivningsmæssige rammer for at indføre integreret planlægning og forvaltning af kyst zonen.

Niras skal i projektet, der officielt hedder Enhancing Climate Change Adaptation in the North Coast and Nile Delta Regions in Egypt Project (ECCADP), udarbejde en plan for integreret kystzoneforvaltning – kaldet Climate Resilient Integrated Coastal Zone Management (ICZM).

Planen skal på lang sigt sikre, at området kan tilpasse og modstå klimaændringer bedst muligt ved samlet planlægning af landanvendelse, budgettering og risikoforebyggelse på tværs af politikområder, sektorer og forskellige administrative niveauer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156