23948sdkhjf

Tilbageblik på ulykker i 2021: Tragedie i Trelleborg skete på få sekunder

Rederiet Peter Madsen var involveret i en af årets største maritime tragedier, da skibet ’Margrethe Fighter’ fra det ene øjeblik til det andet pludselig kæntrede

Det var en kombination af fyldte ballasttanke i forskibet, en flydende last og en hurtig kursændring, som under en forlægning i Trelleborg Havn 17. februar 2021 fik ’Margrethe Fighter’ til at kæntre.

Sådan lød konklusionen fra Den Maritime Havarikommission i søulykkesrapporten om forliset, der kostede ’Margrethe Fighter’s 42-årige skipper livet den 17. februar 2021.

Ulykken var en af de mest dramatiske og tragiske hændelser, som ramte et dansk rederi i 2021.

Uddybningsfartøjet ’Margrethe Fighter’ havde arbejdet i Trelleborg Havn siden august 2020, da fartøjet 17. februar 2021 tidligt om morgenen indledte dagens arbejde med at oprense mudder fra den indre havn til en klapplads omkring 750 meter fra oprensningsstedet.

Gravemesteren bemærkede inde fra messen, at skibet begyndte at krænge til styrbord på en usædvanlig måde. Han gik derfor op på broen, hvor han så, at skipperen var i færd med at dreje skibet til bagbord.

De havde en kort samtale om situationen, og om, hvorfor skibet krængede mere end det plejede. Gravemesteren kunne se, at vandet løb ind på forskibet, og at forskibet sank længere og længere ned. Skipperen forsøgte nu at redde situationen ved at dreje skibet til styrbord.

Ude på fordækket bemærkede styrmanden den voldsomme krængning mod styrbord. I det samme råbte gravemesteren til ham, at kan skulle flytte gravemaskinens skovl over i bagbord side for at rette skibet op.

På det tidspunkt havde styrmanden dog indset, at skibet var ved at kæntre, hvorfor han i stedet kravlede op på gravemaskinen for at have en bedre chance for at kunne komme fri af skibet, når det kæntrede.

Forliset sker

Da der kom vand ind over lønningen på forskibet, indså gravemesteren, at situationen ikke kunne reddes. Han skyndte sig derfor ud af styrehuset, og ud på bagbord brovinge, mens kan råbte til skipperen, at han også skulle se at komme ud. I samme øjeblik kæntrede ’Margrethe Fighter’ til styrbord side.

Gravemesteren holdt fast i et gelænder i brovingen, og lykkedes at komme fri af skibet efter det var vendt helt rundt og lå med bunden i vejret. Han holdt sig herefter halvt oven vande ved at holde fast i en fender. Styrmanden blev trukket under skibet, men lykkedes med at svømme væk fra skibet og komme op til overfladen.

Skipperen, der stod ved manøvrehåndtagene, nåede ikke at komme ud og omkom derfor under forliset.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14