23948sdkhjf

Bornholm har Danmarks smukkeste havneområde

Allinge Havn på Bornholm har vundet konkurrencen om at være Danmarks smukkeste havneområde.

Allinge løber med sejren i et felt bestående af 15 nominerede kandidater fra hele andet. På 2. pladsen kommer Københavns indre havn med Flådens Leje med 13 procent af stemmerne og på en delt 3. plads kom Nakskov Havn og Hobro Havn.

Det er organisationen Historiske Huse, der har afholdt konkurrencen med det formål at vise de enestående havnemiljøer, der stadig er tilbage i landet og motivere kommuner, lokalpolitikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområdernes historiske miljøer og kvaliteter

Konkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania.

- En konkurrence skal jo udpege én vinder, selv om alle 15 havneområder i vores øjne har gjort sig fortjent til hæder. Der har været god lokal opbakning i havnebyerne, og lidt over 3.000 danskere har stemt på deres favorit blandt de 15 nominerede havneområder. Det er tydeligt, at flere har fået øjnene op for deres egen havn – også for de dele af den, der måske ikke er smuk i traditionel eller klassisk forstand, men stadig er stemningsfuld og fortæller en historie. Det gælder f.eks. de gamle industrianlæg, siloer, fabrikker og oliemøller, siger Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse i en pressemeddelelse.

Med konkurrencen håber Historiske Huse at sætte fokus på havnenes kulturelle miljøer og del-miljøer.

- Havne og havnemiljøer er fyldt med fortællinger og historiske spor samtidigt med, at beliggenheden ved vandet har gjort havnene til eftertragtede bolig- og erhvervsområder. Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne,” fortæller Birthe Iuel.

Som en rigtig Bornholmerhavn er Allinge Havn sprængt ud af klippen og den udsprængte granit anvendt til opførelse af moler og belægninger. 

Stenblokke fra Hammerværket og Moseløkken blev kørt til Allinge havn, hvor de blev sejlet med skib til hovedsagelig København og Tyskland.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125