23948sdkhjf

Travlhed hos rederier giver rekordhøj eksport i Danmark

Eksporten har i september nået et rekordhøjt niveau, hvilket blandt andet skyldes fremgang i søtransport.

Eksporten af varer og tjenester var i fremgang i september og nåede det højeste niveau nogensinde. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Eksporten steg i september med 4,6 procent sammenlignet med måneden før.

Den seneste måneds fremgang dækker både over flere eksporterede varer og tjenester.

Tjenester tæller blandt andet transport, og her er det især fragt af varer rundt på verdenshavene, der trækker op. Rederier som Mærsk har i år haft kronede dage.

- Eksporten af tjenester er nu tilbage på samme niveau som før corona. Det er især eksportindtægterne fra søtransport, der er skudt i vejret, siger cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri i en skriftlig kommentar.

I løbet af 2021 coronapandemien har der været ekstra stor efterspørgsel på at få fragtet varer rundt på containerskibe.

Flere gange i løbet af året har international skibsfart og godstransport været udsat for forstyrrelser. Det har sendt priserne på fragt i vejret, hvilket har været godt for Mærsk og de andre rederier.

Hos Danske Bank påpeger cheføkonom Las Olsen, at der under nyheden om rekordhøj vækst gemmer sig en historie om, at eksporten af varer er gået i stå det seneste halve år.

Det skal ifølge hans vurdering ses i lyset af de forstyrrelser i verdenshandlen, som i 2021 har skabt problemer for mange virksomheder med at få de ønskede komponenter hjem.

- Det vidner om, at de store problemer med at skaffe forsyninger og arbejdskraft også mærkes i de danske virksomheder - om end slet ikke så slemt som i for eksempel Tyskland.

- Og så nyder vi i Danmark godt af et solidt opsving i eksporten af tjenesteydelser, og det hænger ikke mindst sammen med, at der er rigeligt at lave for rederierne, siger Las Olsen i en skriftlig kommentar.

Eksporten af varer og tjenester har i årets første ni måneder været knap ti procent højere end i 2020. Sammenlignet med 2019 er eksporten knap tre procent højere.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14