23948sdkhjf

Sjællandsk batteri-startup flirter med en kvart klimamillion

Gamle og nye sejlbåde skal i fremtiden sejle ind og ud af havnene ved hjælp af elmotorer og ikke gamle osende dieselmotorer. Det er ideen bag batteri-virksomheden 'Undine - Sustainable sailing' - og det er den idé, der har bragt virksomheden i KlimaBoost 2021-finalen, der finder sted på Klimafolkemødet i Middelfart den 3. september.

Om Klimaboost 2021

Seks virksomheder med gode og bæredygtige forretningsgrundlag skal pitche deres ideer og koncepter foran et panel, bestående af blandt andre forfatteren Signe Wenneberg, livstilseksperten Flemming Møldrup og tidligere forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers.

Den bedste idé vinder KlimaBoost 2021 og kåres til årets danske klimaiværksætter. Præmien er 250.000 kr. Bag konkurrencen står Middelfart Sparekasse, der ønsker at bidrage til, at Danmark får flere grønne iværksættere.

Undine blev etableret i 2020 af Michèle Marie Holm, der står for den kommercielle del, og Anders Hovmøller, der de sidste 10 år har arbejdet med udviklingen af batterisystemer og står for teknologiudvikling i den nye virksomhed.

- Elmotorer til fremdrift af sejlbåde er ikke nyt, men vi har udviklet et system med en rækkevidde, der lige nu er tre til fire gange længere end de eksisterende el-systemer og samtidig kan oplades under sejlads. Det gør vores el-system til et reelt alternativ til de dieselmotorer, der ligger i langt de fleste af verdens 30 millioner sejlbåde. Dermed kan vi bidrage til, at den manøvrering, der foregår ind og ud af havnene, og fremdrift når det er vindstille, sker uden udledning af CO2, fortæller Anders Hovmøller.

Erstatte dieselmotorer

Virksomheden har udviklet et batterisystem, der kan levere strøm til både forbrug og fremdrift og som kan erstatte dieselmotorerne i den eksisterende såvel som fremtidige flåde.

Undines batteriteknologi er, ifølge virksomheden, tre gange mere energieffektiv end dieselmotorer og tilbyder en rækkevidde, der i dag er op til fire gange længere end eksisterende batterisystemer til fremdrift.

Derudover kan batterierne oplades undervejs, hvilket gør det muligt fuldstændigt at kvitte dieselmotorerne. Undines system bidrager til lavere udledning af CO2 generelt, men også til et bedre havnemiljø uden os i luften og oliespild i bassinet. For sejleren betyder elmotoren en nemmere manøvrering med båden, færre lugtgener og vibrationer ombord og et mindre behov for service og vedligehold på den enkelte båd.

Ser frem til panelets reaktion

De to klimaiværksættere glæder sig til at kunne sejle over til Klimatopmødet og vise deres teknologi og koncept frem.

- Vi er selvfølgelig superspændte på at høre panelets reaktion, og se om vi vinder. Vi synes jo ikke, at det er i småtingsafdelingen at have udviklet en teknologi og nogle systemer, der kan medvirke til at hjælpe de 30 mio. sejlbåde, der i dag findes verden over til en grønnere fremdriftsform, siger Anders Hovmøller.

Årets Klimaboost-finale finder sted den 3. september i forbindelse med Klimafolkemødet i Middelfart. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.157